П'ятниця, 29 березня 2024, 00:16
Повна версія сайту
;

В історичному музеї Корюківки відкрито виставку про героїв АТО

08:16 22.09.2014    Коментарі  
 

19 вересня 2014 року у м. Корюківка Чернігівської області в історичному музеї відбулося відкриття виставки «Війна, що змінила світ…» про захисників України з Корюківщини – героїв Антитерористичної операції.

Серед експонатів експозиції виставки: фотокартки: Миколи Григоровича Лущика, рядового, навідника 3-го танкового взводу 1-ої танкової роти 1-го танкового батальйону, який загинув 22 серпня 2014 року під час ворожого мінометного обстрілу у Луганській області; військовослужбовців з Корюківського району, які служать у зоні АТО; текст виступу Президента України, Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України 24 серпня 2014 року з нагоди 23-ї річниці незалежності; текст Військової присяги, затвердженої Указом Президії Верховної Ради України від 10 жовтня 1991 року у новій редакції від 11 листопада 1991 року; текст Кодексу честі офіцера Збройних Сил України; художні твори учнів образотворчого відділу Корюківської школи мистецтв ім. О.С.Корнієвського про сучасну війну, бажання миру та підтримку захисників України; малюнки дітей Донбасу, подаровані нашим військовослужбовцям; матеріали про волонтерський рух у районі на допомогу українській армії.

У заході взяли участь Олексій Мірошниченко, заступник голови Корюківської райдержадміністрації; Олександр Саповський, військовий комісар Корюківського районного військового комісаріату, підполковник; Юлія Сита, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації; Юлія Ковальова, завідуюча сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації; представники районної ветеранської організації, Корюківської міської молодіжної громадської організації «Альтернатива», учні 10 класу Корюківської гімназії Корюківської районної ради Чернігівської області, громадськість міста, журналісти.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам’ять загиблих воїнів під час визволення рідного краю у вересні 1943 р. під час Другої світової війни та сучасних захисників України від російського агресора.

Зараз, на 23-му році існування нашої держави йде війна за незалежність України – наголосила під час відкриття виставки Людмила Бабич, директор Корюківського історичного музею. Вона нагадала: «Ми на Корюківщині добре знаємо ціну війни і миру! Майже 7 тисяч мирних жителів було знищено тільки під час одної Корюківської трагедія 1–2, 9 березня 1943 року — найбільшого в Європі у роки Другої світової війни злочину спалення нацистськими карателями населеного пункту – ось ціна нашого знання про війну і мир. Саме тому ми пишаємося і підтримуємо сучасних захисників України, які оберігають кожного з нас від агресора та його п’ятої колони».

Директор музею представила експозицію виставки, підготовлену за участю Корюківського військкомату, сучасних фронтовиків та їхніх рідних, громадськості, волонтерів, редакції районної газети «Маяк» і за консультативно-методичної допомоги Українського інституту національної пам’яті.

Олександр Саповський, військовий комісар Корюківського районного військового комісаріату, підполковник, розповідаючи про загиблого на Східному фронті Миколу Лущика, наголосив, що його відданість Батьківщині може служити прикладом мужності і звитяги українських військовослужбовців, тридцятивосьмирічний воїн мав заслужений авторитет і повагу серед однополчан. Микола Григорович Лущик народився 22 травня 1976 року у с. Тютюнниця Корюківського району, а загинув 22 серпня 2014 року під час ворожого мінометного обстрілу у Луганській області. Його з військовими почестями поховано у рідному селі.

Олександр Саповський окремо наголосив на злочинних діях російського агресора.

Військовий комісар із гордістю відзначив, що половина корюківчан, які зараз в армії – добровольці. Всі командири частин і підрозділів в зоні бойових дій високо цінують військову звитягу, мужність воїнів з Корюківщини. Особливо проявили себе земляки як військові розвідники.

Катерина Пененко, мати фронтовика, офіцера 1-го танкового батальйону, Тараса Пененка, констатувала, що в жодній війні не можна знайти позитиву. Проте, завдяки сьогоднішній війні вся країна згуртувалась: захід і схід, північ і південь. Ця війна, як лакмусовий папірець, виявляє і справжніх патріотів Батьківщини, і людей байдужих, на превеликий жаль, і зрадників.

Володимир Оніщук, голова Корюківської міської молодіжної громадської організації «Альтернатива» розповів про причини волонтерського руху: «…все розпочалося з Майдану, коли бачив загиблих товаришів. Повернувшись додому і розуміючи, що не маючи військових навичок, хочеться бути корисним своїй країні, розпочав збір коштів для наших земляків – учасників АТО. На сьогодні в районі зібрано понад 200 тис. грн. благодійних коштів, за які придбано каски, бронежилети, засоби нічного бачення, біноклі та інше».

Марина Миц, спеціаліст I категорії Корюківського районного центру для дітей, сім’ї та молоді наголосила, що у Корюківському районі всі вимушені переселенці від війни зі Сходу України охоплені соціальними послугами, працездатним дають можливість влаштуватися на роботу.

Учасники заходу не тільки ознайомилися з експозицією виставки та бурхливо її обговорили, а також домовилися про організацію наступних благодійних ярмарок і розпродаж для збору коштів українській армії. 

 


Автор: Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті
Коментарів ще немає