П'ятниця, 26 квітня 2024, 14:25
Повна версія сайту
;

Помічник начальника СБУ в Рівненській області хабарник?

19:06 17.03.2016     
 

Імідж. Бурштинова тема на Рівненщині не перестає бути актуальною. Тим паче, у світлі останніх подій – коли незаконний видобуток бурштину при нинішній владі – Петра Порошенка – досяг небачених масштабів.

Дійшло до того, що копачі підривають землю під залізничною дорогою. Перлина Рівненщини – «Кукушка» стала їхньою черговою жертвою. Президент неодноразово звертався із заявою про припинення незаконного добування.

Однак, чи вигідно це йому, його оточенню та підпорядкованим йому силовим структурам, - зокрема СБУ.

Бурштинова мафія

Словосполучення «бурштинова мафія» використовують в тому разі, коли одному впливовому клану потрібно добряче насолити іншому. Цьому ми можемо навести безліч прикладів, коли на вищих владних рівнях під час конфліктних ситуацій одне одного звинувачували у покровительстві бурштинового бізнесу.

Та чи є цей бізнес приборкуваним, коли в районах незаконного добування місцеві жителі живуть за власними законами? І це ні для кого не секрет. Ні СБУ, ні прокуратура, ні міліція не є указом для місцевих жителів, які не мають іншого виду заробітку. Бурштин – це чи не єдиний для них вид заробляння грошей. І, до слова, дуже прибутковий.

З огляду на масштабність незаконного промислу, в який втягнуто більшість мешканців бурштиноносних районів, все більшу увагу Рівненській області приділяють всеукраїнські ЗМІ. Так, відомий редактор сайту «Цензор.нет» Юрій Бутусов написав розлогу статтю, в якій звинуватив у «кришуванні» незаконного добування екс-працівника УСБУ в Рівненській області Олега Назарука.

Бутусов назвав його «главою мафії» на Рівненщині. За інформацією журналіста, яка ґрунтується на чутках, останній заробляє вдень по 75 тисяч $. Проте, окрім фотодокументів рішення Рівненського міського суду про скасування підозри, пан Бутусов іншого не надав, посилаючись, мабуть, на власні джерела.

Також в останні дні в ЗМІ активно тиражується тема заяв «Радикальної партії», в яких головою «бурштинової мафії» називають вже голову Рівненської ОДА Віталія Чугуннікова. Знову ж таки робиться це без будь-яких на те вагомих причин та доказів. Хоча і сам Чугунніков називає такі заяви абсурдом.

Менше з тим, персона Олега Назарука й далі залишається у центрі уваги. Інформаційна хвиля стосовно нього продовжує наростати.

Відтак, журналісти спробували провести перевірку стосовно персони Олега Назарука, в ході якої були з’ясовані досі невідомі громадськості факти.

З достовірних джерел стало відомо, що 25 листопада 2015 року прокуратурою Рівненської області відкрито кримінальне провадження по факту вимагання та отримання працівником СБУ, а саме помічником чинного начальника УСБУ області хабара в розмірі 3500,00 доларів США. А заявником по даному злочину, за інформацією від прокуратури Рівненської області, був саме пан Назарук. Пізніше аналогічне провадження було відкрите й у Генеральній прокуратурі.

Цікаво, що ні прес-служба СБУ, ні прокуратури, а відповідно ні одна з рівненських газет про цю обставину ніде не повідомляли. Виникає питання - чому така сенсаційна новина оминула пресу? Хіба про це не знали громадські діячі?

За нашим зверненням начальник УСБУ в Рівненській області Василь Бедрій послався на таємницю слідства та повідомив, що не в праві коментувати такі речі, адже вони, мовляв, можуть нашкодити слідству, яке зараз ведеться.

БЕДРІЙ

 

Я не маю права коментувати дії посадової особи, які досліджуються слідчими органами в рамках кримінальної справи. Всі питання ви можете поставити слідчому. Тільки він в праві давати такі коментарі. Це як Біблія, тому коментувати цю інформацію я не в праві. Це є предметом дослідження в рамках кримінального провадження, яка за інформацією в засобах масової інформації, зараз розглядається у Генеральній прокуратурі...Такі коментарі можна трактувати як спробу тиску на слідство, - зазначив пан Бедрій.

А Володимир Іванович Сторчак, який, як відомо, виконував обов’язки помічника Бедрія в той момент, у телефонному режимі порадив звертатися до його керівництва: «Звертайтеся до керівництва СБУ. Я не готовий надати цю інформацію», - додав він.

Пан Сторчак, згідно з його біографією, до призначення помічником Бедрія, працював під керівництвом екс-керівника центрального апарату СБУ за часів Януковича Олександра Якименка (нині у бігах в Росії), в Донецькій області та «курував» сферу протидії нелегальному вугільному бізнесу.

Вимагав хабар і пішов на підвищення?

25 грудня 2015 року пана Сторчака без проведення розслідування кримінального провадження з доброї руки голови СБ України відправляють на підвищення. З помічника начальника – на керівника представництва внутрішньої безпеки УСБУ в Чернігівській області. Можливо, Сторчака відправили у Чернігівську область, аби менше потрапляв на очі.

Як все почалося:

23 грудня 2015 року до будинку Назарука приїхали із обшуком саме працівники СБУ і, як стало відомо від працівників того ж УСБУ в Рівненській області, вище керівництво на своєму джипі БМВ Х5 з встановленими проблисковими маячками особисто приїхало до Рівного проконтролювати спецоперацію. Як зазначає corruptua.org, обшук проводило Головне слідче управління СБУ. Самого Олега Назарука під час події не було, тому повістку, а також від руки написане слідчим повідомлення про підозру, вручили брату. Тобто виходить, що особа, яка заявила на працівника СБУ, сама отримала підозру.

НАЗАРУК

 

Після усіх цих подій розпочалася потужна інформаційна кампанія з «викриттям» Олега Назарука. Про нього пишуть як про «кримінального авторитета та боса мафіозної структури». За період з 23 грудня й по даний час кожна стаття Бутусова, як і статті інших журналістів, без будь-яких підтверджених обставин зводяться до одного – усі обвинувачення у «кришуванні» незаконного видобування бурштину стосуються Олега Назарука. Про інших причетних до цього осіб не йдеться.

Якраз тут можна згадати всім відоме відео ICTV, яке журналісти називають ексклюзивним і наданим власними джерелами.

Пан Назарук відмовився нам коментувати всю цю ситуацію, проте підтвердив ту обставину, що на відео, опублікованому телеканалом ICTV, зафіксована зустріч з його колегою по роботі. Ця зустріч стосувалася оперативної ситуації в області, яка є загальновідомою, зокрема більшості мешканців Рівненської області – фактично тих обставин, які й повинні викривати працівники СБУ.

Як ми пам’ятаємо, до будинку Назарука О. було кинуто гранату. Схожий напад стався й на маєток його тестя. Крім того брату Назарука спалили автомобіль та намагалися спалити будинок. Все ці інциденти сталися в період з серпня по листопад 2015 року. Очевидно, у такий спосіб сбушника хотіли залякати. І саме, за свідченнями джерел, в цей час на Рівненщині з’явився Володимир Сторчак.

Адвокат Назарука фігурував в рішенні Рівненського міського суду щодо скасування підозри. Однак, він також відмовився коментувати ситуацію, мотивуючи тим, що на нього та його знайомих чиниться тиск – як з боку засобів масової інформації, так і правоохоронних органів.

Очевидно, історія щодо Сторчака В.І., пов’язана зі шляхом СБУ щодо відбілювання свого діючого співробітника, при цьому найлегшим шляхом - знайти крайнього. Яку участь у вищезгаданих подіях беруть ЗМІ – залишається невідомим.

Але логічні факти в дечому підтверджують ці обставини. Людина, стосовно якої звернулися у правоохоронні органи за вимагання хабара, на сьогодні знаходиться на підвищенні та вільно працює на службі. А стосовно іншого учасника – проводиться інформаційна кампанія, яка не дає жити, мабуть, ні йому особисто, ні його сім’ї. І збігом обставин це важко назвати.


Автор: Станіслав КАРПОВ