П'ятниця, 29 березня 2024, 13:23
Повна версія сайту
;

Як отримати допомогу для реалізації енергоефективного проекту в Чернігові

09:06 26.04.2016    Коментарі 1  
 

Утеплення фасаду чи заміна вікон в багатоквартирному будинку є необхідною мірою при бажанні економити. Але при її реалізації перед жителями та представниками ОСББ виникає проблема збору власних коштів.

93 % мешканців готові інвестувати в енергоефективність власного житла. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа» (методом фокус-груп та анкетування) із залучанням 236 респондентів з 5 міст України. Відтак, 53 % опитаних готові інвестувати у підвищення енергоефективності й екологічності житла на умовах співфінансування держави. Це демонструє особистісну зацікавленість жителів в можливості покращити якість власного житла, а в подальшому – економити кошти.

Окрім державної програми підтримки населення, ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів в Чернігові діє Центр державно-приватного партнерства Чернігівської обласної ради. Тут здійснюється підготовка проектних рішень для вирішення проблем заявників, надається допомога в супроводі проектів та сприяння в пошуку фінансування, проводяться різного роду будівельні роботи.

Відтак, фізичні особи, підприємства або ОСББ можуть звертатися до центру з метою покращення власного житла.

Якщо ви хочете зробити власне житло більш енергоефективним, утеплити фасад, замінити вікна, двері або відремонтувати дах, Центр допомагає не тільки при розробці проекту та пошуку джерел фінансування, а й допомагає у його реалізації. Громадянська мережа ОПОРА поспілкувалася з директором Центру державно-приватного партнерства Олександром Олександровичем Козловим та дізналася, наскільки дієвою є допомога цієї організації та що вже було реалізовано.

 «Центр, в першу чергу, був створений для покращення фінансового клімату області. Наше завдання – допомагати районним, міським та сільським адміністраціям в отриманні позабюджетних коштів. Ми всі розуміємо, що фінансування залишає бажати кращого, тому намагаємось допомогти людям отримати додаткові кошти. Також проводимо навчальну роботу, розповідаємо, як можна залучити інвестиції, як правильно оформити документи та як все працює після цього», – розповідає про свою діяльність Олександр Козлов.

В рамках роботи підприємства вже в травні планується відкриття постійно-діючої виставки на території торгівельно-оптової бази «Шанхай», де буде представлена інформація про компанії, які беруть участь в будівництві з використанням енергоефективних технологій, та їхня продукція. На площі 350 кв. м можна буде побачити, що можна отримати, співпрацюючи з конкретною компанією. На виставці буде власний конференц-зал, де проводитимуться круглі столи та конференції. Це дозволить наочно продемонструвати, які технології популярні в Україні та у світі, та які нові можливості відкриті для тих, хто бажає покращити власне житло та економити на оплаті комунальних послуг.

«Окрім цього вже в кінці цього місяця проводитимемо презентацію щодо створення в області Асоціації «Будівельно-енергетичний кластер». Вже готові її реєструвати та розіслали безліч запрошень по районах, аби дізнатися, хто бажає стати її членом та активно співпрацювати», – коментує створення об’єднання представників будівельних компаній області, які реалізують роботи з енергоефективності, Олександр Козлов.

Центр отримав перше місце у ТОП-100 серед комунальних підприємств Чернігівської області за результатами загальнодержавного статистичного ранжування об’єктів господарювання.

 «Ми займаємось також проектною роботою. Вже зробили більше 40 проектів, як енергетичних, так і пов’язаних з будівництвом та реконструкцією. Нещодавно реалізували проект з утеплення фасадів та заміни вікон в Чернігівському обласному протитуберкульозному диспансері. Окрім того, є благодійні проекти, зокрема встановлення басейнів у школі Бахмача та роботи з утеплення в Прилуцькому дитячому будинку. Ці два проекти реалізуються за рахунок комунального підприємства», – наголосив Олександр Олександрович.

Підприємство має можливість виконувати різні види будівельних робіт, наприклад, реконструкцію фасадів будівель з використанням енергоефективних технологій та зведення об’єктів водопостачання та водовідведення. Вже було реалізовано наступні проекти: будівництво водопровідної мережі в смт. Варва Чернігівської області, підключення до самотічного каналізаційного колектору міської каналізаційної мережі ДНЗ №1 м. Ічня Чернігівської області, розвиток мережі водопроводу м. Семенівка, реконструкція гімназії імені О. П. Довженка із застосуванням системи енергозбереження в смт. Сосниця та реконструкція приміщення КЗ Медико-санітарного захисту Прилуцького будинку дитини «Надія» з використанням енергоефективних технологій.

Директор Центру державно-приватного партнерства наголошує, що ОСББ також можуть користуватися їхніми послугами. Крім підготовки проектів, підприємство має налагоджені зв’язки з компаніями, які займаються енергозберігаючими технологіями, та може підібрати найбільш ефективний варіант робіт для конкретного будинку.


Автор: Марія Стронська
Гість Сашок 2016-04-26 19:52:57

Самый верный вариант - быть хорошим знакомым кого нужно. У нас сейчас в городе все так делается. Вон Атрошенко советников себе набрал явно по такому принципу, а не по квалификации..