П'ятниця, 19 квітня 2024, 20:45
Повна версія сайту
;

Керівник Держлісагентства оцінила діяльність чернігівських лісівників на відмінно

09:22 11.08.2016    Коментарі  
 

На відмінно оцінила діяльність чернігівських лісівників керівник Держлісагентства Христина Юшкевич, а роботу Добрянського держлісгоспу назвала зразковою. Такий висновок вона зробила під час робочого візиту до нашої області. Період зараз пожежонебезпечний, продовжує нахабніти «дубова мафія», тож особлива увага – до лісової охорони, до її матеріально-технічного забезпечення та співпраці з правоохоронцями.

Використання сучасних технологій у лісовій охороні просто необхідне, адже найактуальніше зараз питання – боротьба з незаконними рубками, заявила під час візиту на Чернігівщину керівник Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич. Вона відвідала один з найбільших держлісгоспів області – Добрянський. Тут у Новояриловицькому лісництві обговорила з директорами державних лісогосподарських підприємств стан справ у галузі. У минулому році в Україні крадіями дерев було знищено 24 тисячі кубів лісу, цього року кількість таких злочинів зросла. Статистика по незаконних рубках відкрита – раніше цифри намагалися приховати, адже з них завжди робили висновки про якість роботи лісової охорони. Проте її представники мають не ловити злочинців, а зафіксувати порушення і передати матеріали правоохоронцям.

ХРИСТИНА ЮШКЕВИЧ, т.в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів України: «Вони вперше вже почали свої перші кроки по реагуванню на ті всі заяви, які ми надаємо: надавалися і працівниками лісництв, обласним управлінням, Держлісагентсвом надавалися матеріали». 

Учасникам зустрічі продемонстрували транспорт, який використовується при патрулюванні, пожежну техніку. У розпорядженні лісової охорони й спеціальні електронні прилади – «фотопастки», які дають змогу зафіксувати правопорушення і відправити його зображення на телефон.

Ще одна новинка, яка скоро з’явиться в одному держлісгоспів – безпілотник. Цей апарат дасть змогу слідкувати і за незаконними рубками, і виявляти пожежі.

Зберегти ліс намагаються і на законодавчому рівні – вже розроблено і подано на розгляд Кабміну зміни до санітарних правил, які унеможливлюють суцільну санітарну рубку у природно-заповідних зонах і обмежують її в лісових масивах.

ХРИСТИНА ЮШКЕВИЧ, т.в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів України: «Суцільна санітарна вирубка, під яку іноді здійснюється і вирубка здорових дерев, буде обмежена, таким чином, тільки за випадком безальтернативного способу – пожежі, буревії або масові всихання дерев». 

Не оминули увагою і конфліктну ситуацію, яка склалася між лісівниками та переробниками, які вимагають, щоб деревина, що виставляється на біржі, залишалася в області. Христина Юшкевич зазначила, аби попередити такі конфлікти, зобов’язала усіх керівників обласних управлінь оприлюднювати об’єми заготівель. В свою чергу переробники також мають показувати результати своєї роботи, бо часто закуплену у державних підприємствах сировину розбавляють незаконно добутою. Та Держлісагентству підпорядковано лише 73% лісів, решту воно контролювати не може. Є зауваження до недержавних лісгоспів і у обласної влади.

ЛЕОНІД САХНЕВИЧ, перший заступник голови облдержадміністрації: «Сьогодні лісове господарство працює прозоро, це державна власність, є питання до комунальних, чому вони не дають деревину на біржу. Якщо продаватимуть 50% виробникам області, ніяких питань і зауважень не буде». 

АРСЕН ДІДУР, заступник голови обласної ради: «Я за то, чтобы были максимально загружены перерабатывающие мощности. Но не за счёт того, что «мы местные, дайте нам дешевле», а «мы местные, мы хотим покупать также, но гарантируйте нам объёмы».

Загалом керівник профільного відомства високо оцінила роботу лісогосподарських підприємств області, подякувала їм за прагнення впроваджувати новітні технології у боротьбі за збереження лісових багатств.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає