П'ятниця, 29 березня 2024, 07:33
Повна версія сайту
;

В чернігівському онкодиспансері провели нову складу операцію

14:16 30.08.2016    Коментарі  
 

В онкодиспансері – знову складний випадок, він знову потребував максимальних знань і вмінь хірургів-онкологів. Надскладна операція з порятунку 42-річної пацієнтки з Прилуччини, хворої на рак шийки матки, тривала більше восьми годин.

Повідомляють в прес-службі лікарні. 

Як прокоментував головний лікар онкологічного диспансеру Валерій Зуб, свого часу жінка вже оперувалася в медичному закладі. На жаль, рак – найпідступніша хвороба, яка дала рецидив. Під час останнього втручання  пацієнтці (18 серпня 2016), яка мала цю хворобу вже у III cтадії, виконана передня екзентерація: видалено сечовий міхур, вилучено конгломерацію з пухлиною, яка склала майже 10 см у діаметрі, маткою та клітковиною з лімфовузлами – від пухлини очищено практично увесь малий таз. Із сегменту тонкого кишківника сформовано штучний сечовий міхур, який з’єднали з уретрою пацієнтки. Такого рівня оперативне втручання – перше для Чернігівського регіону.

      –  Головне: на сьогодні жінка почувається задовільно, а отже можна відмітити перші сталі позитивні результати такого надскладного медичного втручання, – акцентував увагу Валерій Зуб.

Під час операції  працювало дві  бригади фахівців. Першу склали хірурги-онкогінекологи онкодиспансеру, лікарі вищої категорії Валерій Зуб та Юрій Шень, другу – хірург-онкоуролог, лікар вищої категорії Роман Цісельський та хірург вищої категорії, асистент кафедри судинної хірургії НМАПО ім. П. Л. Шупика, керівник Центру лапароскопії Микола Крєстьянов, який вже не перший раз передає свій досвід нашим фахівцям. Спеціалізацією його діяльності є загальна та лапароскопічна хірургії, проктологія та онкологія.

Розширені, або ультрарадикальні операції при лікуванні поширеного і рецидивного раку в малому тазі – нововведення, що з'явилося в Америці. У 1948 р. лікар Бруншвіг запропонував операцію екзентерації малого тазу з приводу раку шийки матки. З цього часу накопичено значний досвід виконання цих втручань із постійним удосконаленням не тільки техніки операції, але й визначенням показань до неї. Тому зараз, майже 70 років потому, екзентерація малого таза зайняла гідне місце при лікуванні злоякісних пухлин жіночих статевих органів у певної категорії хворих. Наразі такого рівня оперативне втручання визнане методом вибору для лікування тієї частини хворих, яким інші способи терапії не допоможуть. Особливо важливо те, що хворі, які перенесли екзентерацію малого тазу, закінчивши реабілітацію, повертаються до звичайного ритму життя. 

Щорічно в онкодиспансері рак шийки матки діагностується у 120 пацієнток, у 200  –  рак тіла матки.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає