П'ятниця, 29 березня 2024, 11:29
Повна версія сайту
;

Інформація про боржників буде у відкритому доступі в мережі Інтернет

12:44 28.09.2016    Коментарі  
 

З 5-го жовтня набирає чинності нова редакція закону «Про виконавче провадження». Відтак, окрім державних, з’являться і приватні виконавці примусових судових рішень та рішень інших органів. Стягувач зможе самостійно обирати, до кого зручніше звертатися. Крім того, новою редакцією закону передбачається створення Єдиного реєстру боржників, доступ до якого через офіційний сайт Міністерства юстиції буде відкритим.

З 5-го жовтня 2016 року у законодавстві, що регулює сферу примусового виконання судових рішень та рішень інших органів, нові зміни. 

Олег Трейтякначальник головного територіального управління юстиції в області: «В новій редакції викладено Закон України «Про виконавче провадження» та ми отримали новий Закон України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів». Прийняття зазначених нормативно-правових актів покликано насамперед удосконалити систему примусового виконання судових рішень, зробити її більш дієвою та ефективною».

Нововведення у законодавстві обіцяють розвантажити роботу державних виконавців. Зокрема, шляхом впровадження змішаної системи виконання рішень. Поряд з державними виконавцями працюватимуть і приватні.

Олег Трейтякначальник головного територіального управління юстиції в області: «Які будуть мати ті ж самі процесуальні права та обов’язки, які мають державний  виконавець . Право вибору, куди звертатися — чи до державного чи до приватного виконавця — з відповідним виконавчим документом залишається виключно за стягувачем. Окрім категорій виконавчих документів, які будуть виконувати виключно органи Державної виконавчої служби».

Відтак буде створено і Єдиний реєстр приватних виконавців. Діяльність приватних виконавців буде підлягати обов’язковому страхуванню та контролюватиметься самим Міністерством юстиції України. Стати приватним виконавцем може не аби хто. Крім того, він не матиме права займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю. Приватним виконавцем може стати громадянин України, що досяг віку 25 років. Він повинен мати повну вищу юридичну освіту і стаж роботи в сфері права не менше 2 років

Олег Трейтякначальник головного територіального управління юстиції в області: «Він проходить стажування і здачу кваліфікаційного іспиту. За результатами рішення кваліфікаційної комісії видається відповідне свідоцтво про зайняття певною діяльністю. Всі приватні виконавці будуть субєктами незалежної професійної діяльності».

Аби здійснювати свою професійну діяльність, приватний виконавець має бути занесений до Реєстру приватних виконавців.

Новація закону – формування нового електронного реєстру, до якого будуть занесена інформація про усіх боржників.

Олег Трейтякначальник головного територіального управління юстиції в області: «Відповідний реєстр буде містити відомості щодо невиконаних зобов’язань боржників з метою запобігання незаконного відчуження їх нерухомого майна. Зазначеним реєстром будуть користуватись усі громадяни, в тому числі і суб’єкти державної реєстрації, нотаріуси».  

Єдиний реєстр боржників буде у відкритому доступі для усіх громадян на офіційному сайті Мін’юсту. Використовувати його зможуть державні реєстратори, в тому числі і нотаріуси, і банківські установи.

Прийняті Міністерством юстиції зміни покликані унеможливити корупційні чинники, а також підвищити реальний відсоток примусового виконання судових рішень державними чи приватними виконавцями, адже законом для них передбачена стимулююча винагорода.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає