Субота, 27 квітня 2024, 04:32
Повна версія сайту
;

У Батурині відзначили День міста

08:58 29.09.2016    Коментарі  
 
Фото Оксани Наумчук

23-го вересня вже стало традицією відзначати День міста Батурина, літопис якого насичений подіями слави та мужньої боротьби. Долучився до святкування і Національний заповідник "Гетьманська столиця". В цей урочистий день співробітники заповідника вшанували події, які відбувалися 340 років тому, адже саме тоді Батурин став центром Гетьманщини. Зранку наукові співробітники завітали до найменших батуринців у ДНЗ “Віночок”. Наталія Пільтяй познайомила маленьких вихованців з історією рідного міста, розповіла про козаків та батуринських гетьманів. Для закріплення матеріалу діти зіграли у розвиваючу гру “Підбери одяг та зброю для козака”, а потім ще й розфарбували патріотичну розмальовку.

Ввечері у міському Будинку культури відбулися урочисті святкування, присвячені Дню міста. Розпочався святковий вечір з привітального слова міського голови Леоніда Душі. Потім до привітань долучилися і почесні гості заходу: голова Бахмацької районної ради Віталій Кочерга та депутат Чернігівської обласної ради Григорій Данько. За традицією міський голова вручив грамоти і подарунки містянам.

Приєднався до проведення свята і Національний заповідник "Гетьманська столиця", запропонувавши увазі містян і гостей міста науково-просвітницький захід “Об'єднає Україну булава гетьманська!”. Науковий співробітник Каріна Солдатова розповіла про справжнього батуринця — гетьмана Івана Самойловича, який очолив боротьбу за самостійність Української козацької держави та у 1676 році зміг об'єднати Лівобережну та Правобережну частину під єдиною булавою. А гетьманську столицю Батурин перетворив на “серце Гетьманщини” - адміністративний та політичний центр українського народу. До виступу приєдналася і учениця Батуринської школи Анастасія Хитаєнко, зачитавши уривок з панегірика Івана Величковського про славні часи боротьби та гетьманування Івана Самойловича.

Потім святковий вечір продовжився виступами народного аматорського фольклорно - обрядового ансамблю “Козацька душа” (керівник Вікторія Огієвська). У святкуваннях прийняли участь і учні Батуринської ЗОШ І-ІІІ ступенів — гурт “Вишиваночка” і гурт “Едельвейс” (керівник Людмила Пендюх), вихованці Батуринської школи-інтернат – Надія та Станіслав Дрегічі, учні Батуринської музичної школи — Микола Винник та Вікторія Каширна і юна гордість нашого міста Аліна Базалій. Всіх зачарували їхні гарні пісні й танцювальні номери. На святковому вечері не забули і про наших захисників. Спеціально для них Володимир Брагінець виконав зворушливу пісню “Чужа війна”.

Наприкінці учасників заходу привітав директор міського Будинку культури Володимир Федорук та зачитав гумористичні байки. Вони подарували веселий настрій всім містянам та гостям свята. Урочиста подія завершилася гучними оплесками! Далі всі змогли скуштувати смачний козацький куліш від міського голови Леоніда Душі та насолодитися живою музикою. Мабуть на довго цей святковий вечір залишиться у пам'яті батуринської громади та гостей міста.   

Наступного дня вихованці історичного гуртка “Батуринський курінь” відвідали Майдан Гетьманської слави та Цитадель Батуринської фортеці, де Каріна Солдатова розповідала їм про різні періоди історії нашого міста: часи піднесення, знищення та відродження.


Автор: Каріна Солдатова, науковий співробітник НІКЗ “Гетьманська столиця”
Коментарів ще немає