Середа, 24 квітня 2024, 04:51
Повна версія сайту
;

Екологи застерігають, що львівське сміття у Чернігові може призвести до екологічної катастрофи

09:19 29.09.2016    Коментарі  
 

Як стало відомо, Держекоінспекції у Чернігівській області, на розгляд одинадцятої сесії сьомого скликання Чернігівської міської ради виноситься питання щодо можливості приймання на полігоні твердих побутових відходів м. Чернігів відходів з інших регіонів держави, зокрема з м. Львова.

Полігон ТПВ в м. Чернігові функціонує з 1961 року. При будівництві об"єкта спеціальні засоби захисту об"єктів довкілля не застосовувались. Схемою санітарної очистки міста експлуатація об’єкта передбачалась до 1997 року, але через відсутність альтернативних варіантів сміттєвидалення він продовжує функціонувати. На даний час площа під розміщення відходів на полігоні практично вичерпана, при цьому там щорічно розміщується більше 100 тис. тонн відходів, загальний обсяг накопичених відходів становить понад 5 млн. т.

Біля полігону побутових відходів м.Чернігова розташована мережа спостережних свердловин за допомогою яких проводиться моніторинг забруднення підземних і поверхневих вод, який триває з 1994 року. За даними досліджень останніх років вміст забруднюючих речовин в пробах води із спостережних свердловин значно перевищує допустимі концентрації по вмісту хлору, магнію, натрію, капролактаму, формальдегіду, заліза, міді. Найнегативніше забруднюючі речовини впливають на якість першого незахищеного водоносного горизонту відкладів четвертинної системи. Тривалий негативний вплив на якість ґрунтових вод погіршив якісні показники і водоносних горизонтів, що залягають нижче.

Забруднюючі речовини потрапляють до другого з поверхні водоносного горизонту відкладів. Відмічається, що забруднення постійне і стабільне, його інтенсивність не залежить від пори року та погодних умов території. З поверхневими і підземними водами фільтрат з полігону твердих побутових з високим вмістом хімічних елементів також доходить до р. Білоус та негативно впливає на її гідрохімічний склад.

Чернігівською міською радою, як власником полігону ТПВ м.Чернігова, не вживаються ефективні заходи щодо зменшення навантаження на об’єкти довкілля, довгострокові заходи з цього приводу не розробляються та не впроваджуються.

Таким чином, технічний стан полігону ТПВ м. Чернігова виключає можливість додаткових обсягів розміщення відходів.

Крім того слід зазначити, що невдоволеність населення екологічною ситуацією, яка склалася на прилеглих до полігону селітебних територіях, з кожним роком зростає. Прийняття рішення про надання дозволу на розміщення на полігоні ТПВ м.Чернігова відходів з інших регіонів держави створить передумови виникнення додаткових факторів соціальної напруги в зонах потенційного негативного впливу об’єкта.

Виходячи з викладеного, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області просить утриматись Чернігівську міську раду від прийняття рішення про надання дозволу на розміщення відходів на полігоні ТПВ м. Чернігова з інших областей України. Враховуючи вищезазначене, ситуація яка відбулася у Львові, може повторитися в Чернігові і не виключено, що будемо мати ще більш катастрофічні наслідки.

Нагадаємо, що вчора, на засіданні виконавчого комітету майже одноголосно було прийняте рішення про допомогу Львову


Автор: За повідомленням Державної екологічної інспекції в області
Коментарів ще немає