П'ятниця, 26 квітня 2024, 20:12
Повна версія сайту
;

Ситуація з річкою Остер змусила створити комісію з моніторингу довкілля

09:28 30.09.2016    Коментарі 1  
 

Інформація про стан довкілля буде загальнодоступною для громадськості. Ситуація з річкою Остер змусила створити комісію з моніторингу довкілля, до якої входять усі відповідні органи державної виконавчої служби, а також чотири департаменти ОДА. Усі дані про екологічний стан області постійно збиратимуться, аби вчасно попередити потенційне природнє лихо. 

Моніторинг стану довкілля Чернігівщини буде посилено. Згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації, в області створена комісія з моніторингу навколишнього середовища, до якої увійшли відповідні органи влади та виконавчі служби. З певною періодичністю вони повинні надавати зібрану інформацію для публічного оприлюднення департаментом екології.

Катерина Тканко, директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації: «Перше — це для того, щоб інформацію цю доступною для громадськості, для того, щоб ми могли оприлюднювати її. Друге – це збирання інформації від усіх установ і служб відповідних для того, щоб можна було робити відповідні висновки щодо погіршення або поліпшення стану».

Леонід Сахневич, перший заступник голови облдержадміністрації: «Коли з’явилась проблема з Остром, ми побачили, що в нас дійсно відсутня взаємодія між суб’єктами. Це між Державною екологічною інспекцією, Держспоживслужбою, басейновим управлінням. Тобто всі ті центральні органи виконавчої влади, які повинні моніторити і контролювати. В нас не було певної взаємодії. І зараз ми зібрали всі суб’єкти, які є, в тому числі і великі забруднювачі (це і Чернігівська ТЕЦ, водоканал), для того, щоб прийти до якогось єдиного положення, щоб кожна служба інформувала один одного».

Взаємне інформування усіх служб необхідне, аби вони погоджували між собою висновки стосовно того, що зроблені ними аналізи означають: чи це хімічне забруднення, чи біологічне, чи ще щось …

Леонід Сахневич, перший заступник голови облдержадміністрації: «У нас всі служби мають свої лабораторії. Вони сертифіковані, вони акредитовані. Але разом з тим хотілось, щоб вони приходили до однієї думки, що ці аналізи, які вони зробили, показують і показники перевищення. Щоб відповідно ми мали вже знати: це хімічне забруднення, чи це змиви з полів, чи це може якийсь суб’єкт господарювання свої залишки або відходи промисловості скинув».

Крім широкого інформування громадськості, розширений моніторинг довкілля найголовніше необхідний, аби вчасно виявляти екологічні проблеми і вирішувати їх якомога швидше.

Катерина Тканко, директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації:
 «Для того, щоб привертати увагу Міністерства екології та природних ресурсів, для фінансування у подальшому Програми охорони навколишнього природного середовища, для того, щоб інформувати депутатів обласної ради про ті напрямки, на які найактуальніше буде витратити кошти, для формування запитів до Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, для визначення найбільш аварійних об’єктів, які потребують допомоги з боку держави, і для того, щоб населення мало змогу долучитися до цього процесу». 

Відео Сівер-центр



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Гість zuk 2016-09-30 10:22:40

все по Леніну-хочеш завалити справу -створюй комісії