П'ятниця, 26 квітня 2024, 15:34
Повна версія сайту
;

Зміни до Конституції у дії: одіозного суддю Зайця можуть залишити на посаді безстроково

10:24 30.09.2016    Коментарі  
 

Чернігівського суддю Олександра Зайця можуть призначити пожиттєво суддею Чернігівського окружного суду у зв’язку з новими законодавчими змінами.

Як відомо, з 30 вересня набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя і нова редакція закону "Про судоустрій і статус суддів".

Зміни до Конституції були проголосовані Верховною Радою 2 червня.

Відповідно до закону, до 10 жовтня поточного року Верховна Рада зобов'язана передати у Вищу раду правосуддя матеріали стосовно тих суддів, які претендують на обрання безстроково і не розглянуті парламентом.

Нагадаємо, що 8 вересня у Верховній раді була зареєстрована постанова про призначення судді Зайця  пожиттєво суддею Чернігівського окружного суду.

Однак, у цей день Верховна рада відмовилася розглядати питання щодо призначення суддів, переклавши всю відповідальність на новий орган (Вищу раду правосуддя).

Таким чином, суддя, який виніс рішення про знесення Чернігівського ЄвроМайдану може не тільки залишиться на посаді, але й обіймати її безстроково.

За словами народного депутата з Чернігівщини Олександра Кодоли, перед призначенням Вищою радою правосуддя, всі судді мають пройти жорстку переатестацію, зокрема, подати три види декларацій.

Водночас, якщо громадськість та ЗМІ не поінформують Раду правосуддя про рішення проти учасників ЄвроМайдану, які приймав цей суддя, скоріш за все він залишиться на посаді.

Як відомо, суддя Олександр Заяць у листопаді 2013 року виніс рішеня про заборону встановлення малих архітектурних форм та використання звуко та кіно відтворюючу апаратуру під час проведення мирних заходів у Чернігові.

На підставі цього рішення 25 листопада 2013 року і був знесений чернігівський ЄвроМайдан.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає