Четвер, 28 березня 2024, 17:31
Повна версія сайту
;

Джерело смороду, від якого потерпали жителі району "Шерстянка", виявлено

12:31 30.09.2016    Коментарі  
 

До Чернігівської міської ради надійшла електронна петиція від мешканки міста стосовно викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, які спричиняють неприємний запах протягом останніх місяців у різних районах міста Чернігова. Автор петиції просив розслідувати та роз'яснити населенню чи не впливає цей сморід та його джерело на здоров'я людей, а також усунути цей сморід та причину його виникнення.

За інформацією управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради, яка надана у відповідь на цю електронну петицію, екологічна інспекція КП «АТП-2528» Чернігівської міської ради терміново провела обстеження території міста і порушень п.10.2.26 Правил благоустрою м. Чернігова - не виявила.

Екологічна інспекція міської ради в межах своїх повноважень постійно проводить обстеження території міста щодо дотримання Правил благоустрою м. Чернігова.

Чернігівським міським відділом ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» щоквартально проводяться лабораторні дослідження атмосферне повітря за 12 шкідливими речовинами: вуглецю оксид, тверді суспендовані частинки, ангідрид сірчистий, азоту діоксид, аміак, фенол, формальдегід, кислота сірчана, хлор, хром VІ валентний, марганець, свинець.

Всього у поточному році досліджено 426 проб атмосферного повітря, з них з перевищенням гранично допустимих концентрацій 3. в зоні впливу автотранспорту по вул. І. Мазепи (вуглецю оксид). У всіх інших пробах при дослідженні забруднення атмосферного повітря концентрація шкідливих речовин не перевищувала ГДК.

У зв’язку з численними зверненнями громадян до Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, стосовно неприємного запаху в районі с. Жавинка та районі «Шерстянка», Держекоінспекцією проведена відповідна робота щодо встановлення джерела забруднення. З’ясовано, що ймовірно негативний вплив на атмосферне повітря міста створюється в результаті діяльності ТОВ «Техагросоюз», потужності якого знаходяться на колишній території ПАТ «Чернігівське Хімволокно».

В ході проведеної Держінспекцією перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства при здійсненні господарської діяльності ТОВ «Техагросоюз» було встановлено, що в орендованих приміщеннях, підприємством встановлено лінію з переробки відходів виробництва пива (пивної дробини після пивоваріння) та лінію по виробництву паливних гранул з відходів деревини. Джерелом неприємного запаху є органічна сировина (зернові відходи), яка висушується та подрібнюється на спеціальному обладнанні, і являє собою домішку до раціону харчування тварин та птиці. При цьому хімічні речовини в технологічному процесі не використовуються.

Інспекторами з охорони навколишнього природного середовища виявлено факти порушень вимог природоохоронного законодавства, за які керівника ТОВ «Техагросоюз» притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму 986 грн. та надано обов’язковий до виконання припис, яким в термін до 15.10.2016 року, зобов’язано вжити вичерпних заходів для усунення неприємного запаху та безумовного дотримання встановлених нормативів граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферу. Крім того, за вказані правопорушення передбачена цивільна відповідальність суб’єкта господарювання. Наразі Держекоінспекцією у Чернігівській області вчиняються відповідні процесуальні дії для обрахування збитків, які завдані навколишньому природному середовищу в результаті порушень вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Техагросоюз».


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає