Субота, 20 квітня 2024, 17:39
Повна версія сайту
;

"Шевченківці" підкорюють театральний фестиваль на Буковині

14:35 26.10.2016    Коментарі  
 

Вже декілька разів Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр ум. Т.Г.Шевченка брав участь у театральному фестивалі комедії «Золоті оплески Буковини», який проходить щороку у жовтні-листопаді у Чернівцях. Започаткований у 2003 році як регіональний, фестиваль, набуваючи з роками популярності і розширюючи коло учасників, отримав статус Міжнародного і став невід’ємною складовою театрального простору України.

У фестивальній програмі 2007 року Чернігівський театр був представлений виставою «Кумир душі моєї…» за п’єсою Д. Фонвізіна «Бригадир» у постановці режисера Миколи Карасьова. А на фестивалі «Золоті оплески Буковини»-2015 перше місце у номінації «кращий режисерський задум та втілення» було присуджено виставі чернігівців «Комедія помилок» В. Шекспіра у постановці художнього керівника – головного режисера нашого театру, заслуженого артиста України Андрія Бакірова, а також акторам у номінаціях «краща чоловіча роль другого плану» (артист Дмитро Літашов) та «майбутнє української сцени» (артист Євген Бондар). Крім того, шекспірівську «Комедію помилок» Чернігівського облмуздрамтеатру було визнано кращою виставою за версією альтернативного (журналістського) журі.

Цього року до участі у фестивалі, який проходить у Чернівцях з 22 жовтня по 1 листопада, було запрошено дві вистави чернігівців. 25 жовтня вдень на сцені Центрального Палацу культури з чернівецькими глядачами спілкувалася героїня моновистави К.Ходікян «Целофанове щастя» у виконанні заслуженої артистки України Оксани Гребенюк. А вечірня вистава за повістю М.Гоголя «Ніч перед Різдвом» зібрала у Чернівецькому облмуздрамтеаті ім. О.Кобилянської повний зал шанувальників театрального мистецтва, які із захопленням сприймали сценічні перипетії класичних гоголівських героїв у вибухово-динамічній інтерпретації режисера-постановника, заслуженого артиста України Андрія Бакірова.    

У щоденнику фестивалю в «Новинах Буковини» після виступу чернігівців занотовано: «Чернівецькі глядачі зауважили цікаві костюми акторів та оригінальне облаштування сцени. Акторам дякували бурними оваціями та криками "браво". Особливо тепло аплодували актору, який зіграв роль чорта».

А в коментарі члена альтернативного журі Юрія Чорнея з’явився наступний запис:

Сьогодні на "Золотих оплесках" був день Чернігівського театру. Зверніть увагу і запам'ятайте цей колектив!!! Лише другий рік на фестивалі і вдруге серед фаворитів. Минулого року альтернативне журі визнало кращою їхню "Комедію помилок". Не повірите, але точно не пригадаю, хто переміг тоді в офіційному заліку. (Хтось, звісно, достойний). Проте саме комедія Шекспіра в інтерпретації чернігівців досі перед очима. Цього року колектив привіз на фестиваль "Ніч перед Різдвом".

Приємно було впізнавати на сцені минулорічних героїв. І трохи лячно водночас, чи не був минулорічний тріумф випадковим. Виявилося, що з майстерністю і рівнем у колективу все гаразд. Видно, у Чернігові в принципі ТАК працюють. Сміх лунає, звісно, і під час поганих вистав. Але це не про нинішній вечір. Понад дві години на сцені (без антракту), де молоді актори розцвіли біля старших, а старші біля талановитої молоді заграли новими барвами (не даремно серед героїв є "баба з фіолетовим носом:)"), перетворилися на видовищний феєрверк гарного, дотепного, цікавого і веселого дійства. Відчувалося, що актори просто закохані в матеріал, не грають, а проживають свої ролі.

(посилання: http://buknews.com.ua/page/hoholivskyi-chort-vkrav-misiats-z-neba-chernihivskyi-teatr-pryviz-chernivchanam-rizdvianu-komediyu-foto.html )

Завжди приємно, коли натхненна, самовіддана робота творчого складу театру отримує не лише визнання і бурхливі овації вдячних глядачів, а й схвальні відгуки знавців театрального мистецтва, зачарованих магією сценічного дійства.

Вітаючи творчий колектив Чернігівського облмуздрамтеатру з успішним виступом на фестивалі «Золоті оплески Буковини»–2016, побажаємо і надалі підвищувати авторитет нашого театру, здобуваючи нові перемоги на всіх театральних форумах як в Україні, так і далеко за її межами.


Автор: Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру
Коментарів ще немає