Середа, 24 квітня 2024, 00:27
Повна версія сайту
;

Майбутні батьки знають, як створити енергоефективне житло в Чернігові

15:15 26.10.2016    Коментарі  
 

Зберігати ресурси для майбутніх поколінь вчилися 26 жовтня у Чернігові під час інформаційної зустрічі «Енергоефективне майбутнє – можливості доступні вже сьогодні», яку провела Громадянська мережа ОПОРА на базі Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталя Висіканець розповіла присутнім, як поводитися із власним житлом і не переплачувати за комунальні послуги. Звернулися за прикладами ставлення до ресурсів та безпосередньої їх переробки і до міжнародного досвіду. Учасники зустрічі дізналися про проект декількох громад Польщі, що передбачав будівництво сміттєпереробного заводу вартістю 13 млн євро.

Приклад поляків є демонстрацією того, що при бажанні можна пролобіювати зміни навіть у маленькій громаді. Враховуючи, що Чернігів – велике місто, і можливостей у нього теж більше.

«Особиста відповідальність та аналіз власних дій – запорука реалізації методів енергоефективності. Проведення звичайних підрахунків дає зрозуміти, що платити можна і за невикористані ресурси. Відтак, тепловтрати можуть бути викликані навіть одним розбитим вікном у під’їзді багатоквартирного будинку, щілинами та дверями. Це 5-15% сумарних тепловтрат всього будинку, які впливають на суму в платіжках за комунальні послуги. Зачинені двері та замінене скло у вікнах дозволить зберегти тепло всередині будинку, а не опалювати вулицю», – наголосила Наталя Висіканець.

Учасники насамперед цікавилися методами збереження тепла в багатоквартирних та приватних будинках, а саме утепленням фасаду, даху та підвалу, заміною вікон та дверей. Деякі вже планують поетапне утеплення фасаду, яке проводитимуть після завершення холодів.

Для детальнішого вивчення обговорених питань присутні отримали інформаційні постери, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».


Автор: Марія Стронська
Коментарів ще немає