Середа, 24 квітня 2024, 07:33
Повна версія сайту
;

Громадські активісти беруть під контроль благодійні внески у лікарнях

17:15 26.10.2016    Коментарі 2  
 

Дослідження того, як збираються й витрачаються благодійні внески в лікарнях, ініціювали кілька громадських організацій, серед них – Інститут адвокації та аналітики. У Чернігові вивчати ситуацію розпочали з міських лікарень і вже на першому етапі виявили п’ять основних проблем. По-перше, надходять скарги на те, що від пацієнтів вимагають благодійних внесків і називають конкретну грошову суму, між тим як за законом ці внески можуть бути лише добровільними і сума їх не регламентована.

Друге. Гроші, якщо вже їх платять, мають збиратися не в саму лікарню, а до благодійних фондів, з якими медичні заклади працюють за договором. Фонд мусить регулярно подавати публічний звіт про витрачання коштів. Як показали запити Інституту адвокації, у Чернігові при 1-й, 2-й та 3-й міських лікарнях фонди створені. Звіти фондів перед пацієнтами представлені у вигляді інформаційної довідки в фойє лікарні.

Але не всі медичні заклади співпрацюють із фондами, і тут шляхи накопичення і витрачання благодійних коштів потребують перевірки.

Між сумами коштів, зібраних у різних лікарнях, надто велика різниця: удвічі й навіть уп’ятеро, що викликає запитання.

Одним з головних завдань для громадськості є залучення фахівців-фінансистів до перевірки благодійних фондів.

Зрештою, якщо в лікувальних закладах в обласному центрі принаймні розпочали практику звіту перед громадськістю, то дослідження ситуації в районних лікарнях ще попереду: це мета наступного етапу моніторингу.

Медики згодні з тим, що благодійні внески – це вимушена міра і фактично суперечить положенню Конституції про безкоштовну медицину.

Але цей перехідний етап до страхової або змішаної системи фінансування слід пройти під контролем суспільства, до чого ініціатори й запрошують долучатися небайдужих громадян.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Гість Сергій 2016-10-27 08:46:39

Візьміть на контроль ще в школах і садочках, які пан Атрошенко обіцяв відмінити ще коли йшов на вибори, але віз і нині там!

Гість Не_лікар 2016-10-27 11:48:03

Фонди звітують про загальну суму витрачену на медтехніку, ліки, канцелярію,але ж ніхто не знає за яку сумму вони купили той чи інший товар. чи ринкова тут ціна, в кого вони купили. Єдиний вихід - зробити обовязковим закупілю товарів через Прозорро.