П'ятниця, 26 квітня 2024, 14:37
Повна версія сайту
;

Чи законно копають у сквері імені Богдана Хмельницького?

09:21 28.10.2016    Коментарі  
 

Вже майже три місяці у сквері імені Богдана Хмельницького ведуться роботи з благоустрою території. Ближче до дороги по вулиці Шевченка вже поклали новеньку плитку, проте це ще далеко не все. Та у соціальних мережах пробігли чутки, ніби роботи у сквері розпочали незаконно. Територія належить до охоронної археологічної зони, тож перед початком будь-яких будівельних робіт мали б провести археологічні дослідження. Натомість роботи розпочали одразу та ще й на території нібито було знайдено залишки старого фундаменту. Відповідно, будь-які такі роботи необхідно погоджувати із керуючими структурами. У департаменті культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації кажуть, всі необхідні документи є.

Людмила Замай, начальник управління туризму та охорони культурної спадщини департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації: «Всі такі роботи мають бути погоджені. До департаменту був поданий проект по реконструкції скверу. Ми визначили чітко умови, а саме, щоб були проведені охоронні археологічні дослідження та отримання дозволу на відновлення робіт після цього археологічного дослідження».

Проект погодили і в Міністерстві культури України, який видав також дозвіл на проведення археологічних досліджень на ім’я доктора історичних наук Олександра Моці. Керівником цих робіт визначили наукового співробітника Інституту археології Національної академії наук України Андрія Козакова. Поспілкуватись із ним нам вдалося лише телефоном, адже він перебуває за межами області.

Андрій Козаков, науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук України: «В основному це земельні роботи, пов’язані із заміною плитки. Але вони, як правило, не надто глибокі, тому вони не дістають до культурного шару.  В тих місцях, де культурний шар задівається, ми проводимо дослідження. Як правило, ми там знаходили кераміку епохи середньовіччя та навіть п’ять старовинних поховань. Всі дозволи та документи на руках. І дослідження веде Інститут археології Національної академії наук України».

Не на камеру робітники, що працюють у сквері, сказали, археологи на території знаходяться щодня. Без їх згоди копати ніхто не збирався. Та аби повністю запевнити стурбованих мешканців, що розкопи проводяться законно і за всіма правилами, департамент створить комісію із фахівців-археологів для контролю за проведенням робіт.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає