Вівторок, 16 квітня 2024, 08:50
Повна версія сайту
;

Звання «Почесний громадянин міста Чернігова» присвоюватимуть по-новому

16:52 28.10.2016    Коментарі  
 

27 жовтня на засіданні 12-ої сесії Чернігівської міської ради 7 скликання депутати міськради затвердили Положення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова».

У новій редакції Положення передбачене створення комісії з питань присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова», яка розглядатиме подані кандидатури. Причому обиратиметься не більше трьох кандидатур загалом на рік; по одній з кожної галузі.

Також визначений новий порядок висування кандидатур на звання «Почесний громадянин міста Чернігова». Відтепер висувати кандидатуру на звання «Почесний громадянин міста Чернігова» мають право: Чернігівський міський голова; депутатські фракції міської ради; трудові колективи підприємств, установ, організацій міста Чернігова, їх профспілкові комітети, збори громадян у відповідності до Статуту територіальної громади міста Чернігова; юридичні особи, що знаходяться за межами України і які здійснюють свою діяльність згідно з пунктом 1.4 затвердженого Положення (Підстави для присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова»).

Крім того, у Положенні змінена фінансова частина забезпечення. А саме, передбачено, що особам, які удостоєні звання «Почесний громадянин міста Чернігова», надається одноразова грошова винагорода у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, встановлених нормативно-правовими актами станом на 1 січня року, в якому присвоєно звання, з урахуванням податків та зборів. (У попередньому Положенні було передбачено, що Почесні громадяни міста отримують ряд пільг.)

Званням можуть бути відзначені громадяни України та іноземці з метою морального стимулювання їх діяльності і засвідчення видатних особистих досягнень. 

У разі посмертного присвоєння зазначеного звання - одноразова грошова винагорода надається спадкоємцям пропорційно згідно з встановленою законом черговості.

Фінансове забезпечення видатків, пов’язаних із присвоєнням звання «Почесний громадянин міста Чернігова», здійснюється за рахунок коштів міського бюджету в межах затверджених видатків виконавчого комітету Чернігівської міської ради.

Підстави для присвоєння звання:

- видатні заслуги в галузі науки, техніки, культури, мистецтва, фізичної культури та спорту, виховання та освіти, охорони здоров’я, охорони навколишнього середовища та забезпечення екологічної безпеки, зміцнення миру та міжнародного співробітництва, розвитку економіки та виробництва, містобудування та архітектури, охорони правопорядку та громадської безпеки, укріплення демократії та захисту прав людини і громадянина та в інших галузях;

- особиста мужність та героїзм, проявлені під час виконання службового та громадянського обов’язку на благо міста Чернігова та України;

- творча діяльність, що сприяє розвитку міста Чернігова, просуванню його позитивного іміджу в Україні та за кордоном.

Довідково. Звання «Почесний громадянин міста Чернігова» є найвищою відзнакою територіальної громади нашого міста і присвоюється громадянам України та інших держав, які своєю професійною та громадською діяльністю зробили вагомий внесок у його розвиток, що сприяло піднесенню авторитету Чернігова як на державному, так і на міжнародному рівні. Право присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова» належить виключно Чернігівській міській раді. Церемонія вручення цієї відзнаки відбуватиметься щорічно під час святкування Дня міста Чернігова. Рішення  міської ради «Про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова» набуває чинності з моменту його прийняття. Звання присвоюється лише один раз за життя і є довічним. 


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає