Середа, 24 квітня 2024, 07:17
Повна версія сайту
;

Клаптикове утеплення квартир: неефективне та незаконне?

09:16 02.12.2016    Коментарі 1  
 

Коли «клаптикове утеплення»  вперше з’являлось на стінах наших будинків,  вже ніхто і не згадає, але кількість протиріч з того часу не зменшилась, власне, як і вартість робіт. Минуло багато років, і тепер, майстри з висотних робіт з посмішкою пригадують, як на початку «нульових» на висоті сьомого поверху їм на голови виливались відра води і часом навіть помиїв від незадоволених сусідів, які не розуміли, що взагалі відбувається. 

У одному з матеріалів ми вже піднімали тему енергомодернізації по-чернігівськи, сьогодні ж поговоримо про одну з її складових – клаптикове утеплення.

Як відомо, повноцінну економію може забезпечити лише весь комплекс енергозберігаючих заходів. Це і встановлення індивідуальних лічильників, метало -пластикових вікон, заміна батарей, і, безперечно, зовнішнє утеплення стін будинку. І хоча інформація щодо «правильності» енергозберігаючих робіт знаходиться у відкритому доступі – не всі жителі багатоповерхівок прислухаються до неї. Пояснення до цього дуже просте – відсутність коштів для повноцінного утеплення квартири. До того ж, у напрямку «розвіювання міфу» про неефективність клаптикового утеплення активно працюють менеджери фірм, що займаються утепленням.

Поділитись враженнями від зовнішнього утеплення квартири ми попросили Валентину Редьку, яка зробила клаптикове утеплення декілька років тому. Власниця квартири проживає по вулиці Незалежності на дев’ятому, останньому поверсі. Причиною утеплення фасаду став грибок, який з’являвся на стелі та стінах. Власне порадили зробити утеплення працівники одного зі спеціалізованих магазинів.

-          Проблеми почались вже на початковій стадії. Спочатку, за підрахунками, загальна сума була одна, а з початком робіт виявилось, що кінцева сума на 1000 гривень більша. Окрім того, у підсумку роботи були проведені не якісно, металеві відкоси були встановлені не там, де потрібно, і вже другий рік поспіль ми проводимо ремонтні роботи за власний рахунок. – коментує ситуацію Валентина Редька.

За словами власниці квартири, грибок все таки зник, але з’явилась інша проблема. Між утеплювачем і стіною постійно затікає вода, яка потрапляє до сусідів,  і оскільки у них немає утеплення, то вода тече прямо по стіні.

У свою чергу директор фірми «Укрспецрембуд» Олександр Гричик зазначає, що скарги сусідів та конденсат – це міф, і негативних моментів від утеплення майже немає.

-          Є книга з фізики за 7-й клас, от там чітко розписано, що таке точка роси. При утепленні точка роси переміщується на вулицю, а не у середину, тому від утеплення є тільки плюс. Про негативні моменти важко сказати, вони точно є, як і скрізь, але поки що я не помічав мінусів як таких, - зазначає спеціаліст.

За словами Олександра, економія і позитивний результат є лише у повному комплексі енергозберігаючих робіт, і економія відчутна,коли є автономне опалення.

-          Проте, не дивлячись на це, ми все одно рекомендуємо нашим клієнтам проводити клаптикове утеплення квартир, оскільки це дозволяє утримувати тепло у квартирі. Інша справа, що кожен має вирішити для себе, наскільки йому потрібно це робити, чи може варто витратити кошти на інші аспекти енергомодернізації, - резюмує Олександр Гричик.

А от у координатора житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталії Висіканець інша думка з цього приводу. Так, за словами експерта, клаптикове утеплення є порушенням чинного законодавства, оскільки стіна є спільною власністю і належить всім без винятку власникам будинку. Тому утеплятись індивідуально можна лише зі згоди сусідів, які фактично є співвласниками. Окрім того, якщо утеплення виконано неналежним чином, з неправильних матеріалів або з невідповідною технологією - це може призвести до намокання стіни та подальшого її руйнування.

-          Абсолютно всі експерти стверджують, що утеплення стіни треба проводити комплексно. Все має бути щільно закрито, враховані всі технології та проведений термоаудит та обов’язково визначена точка утворення конденсату. Лише за таких умов утеплення буде мати дійсно довготривалий ефект, - зазначає Наталія Висіканець.

За словами експерта, обов’язковою умовою якісного утеплення є комплексне виконання робіт, тобто утеплюватись має весь будинок повністю. На думку експерта, якщо немає можливості зробити утеплення всієї багатоповерхівки, то з метою індивідуального енергозбереження варто почати з інших аспектів.

-          Якщо вже є така необхідність утеплюватись, але немає можливості домовитись з сусідами, то, можливо, варто замінити вікна, утеплити всі шпарини, замінити двері, тобто зробити те, що дійсно допоможе зберегти тепло у квартирі без заподіяння шкоди оточуючим, - коментує експерт.

На думку Наталії Висіканець, клаптикове утеплення - це певною мірою самообман. Адже дуже часто людина утеплює фасад, не враховуючи фізичні обставини, які ніхто не відміняв. Говорячи про «точку роси», експерт зазначає, якщо її правильно не визначити, не врахувати температурний режим стіни та інші фактори,  то це призведе до утворення грибка. Таким чином, від утеплення однієї квартири - проблему отримує весь будинок, адже грибок поширюється як вгору, так і вниз, що в результаті призведе до руйнування спільної стіни.

-          Питання відсутності офіційної заборони клаптикового утеплення на даному етапі можна пояснити елементарним недбальством як власників помешкань, так і відповідних контролюючих органів. У будь- якому випадку кожен із нас має, перш за все, бути відповідальним і думати не лише про сьогодення, але й про майбутнє і не забувати, що квартира є лише складовою частинкою великого будинку, де проживає багато людей.


Автор: Денис Домоцький, Павло Пущенко
Гість Сергій Зінченко 2016-12-06 10:22:54

Проводили тепловізійне обстеження житлових будинків і бачили, що вся збережена в окремому приміщенні теплова енергія просто розсіюється по периметру утеплення. Для сусідів такої утепленої квартири умови погіршуються. А як буде вести себе стіна?