П'ятниця, 26 квітня 2024, 10:08
Повна версія сайту
;

Крадії деревини орудують у «Темному лісі»

09:50 02.12.2016    Коментарі  
 

Прилади нічного бачення, рації, зброя – цим повністю забезпечені… крадії лісу. Вони обирають найкращі дерева, рубають і забирають найціннішу частину стовбура. Лісова охорона, не зважаючи на всі заходи, не може встежити за злодіями. Уже втретє за рік стається крадіжка дуба у Козелецькому лісництві Остерського держлісгоспу. Порушники обрали ділянки біля малолюдної дороги та далеко від населених пунктів – урочище «Темний ліс».

«Ми стережемо їх, а вони нас», — кажуть лісівники про злодіїв, що крадуть дерева. Уже втретє за рік стається незаконна рубка дуба в Козелецькому лісництві. Біля села Данівка Козелецького району є урочище «Темний ліс». Тут крадії зрубали вісім дерев, відібрали найціннішу частину стовбура, ось по таких саморобних рейках викотили до дороги, завантажили в транспорт і вивезли, розповідає лісничий Григорій Шульга. Про крадіжку дізналися зранку, тож скоїти її могли пізно вночі.

Григорій Шульга, лісничий Козелецького лісництва ДП «Остерське лісове господарство»«Десь о пів на дванадцяту ночі майстер лісу проїжджав, зупинявся, прислухався, подивився, ніякого шуму не було. Слідів також не було ніяких, а це можна було легко визначити – з ночі пройшов маленькийсніжок».

Про злочин лісівники повідомили до районного відділення поліції.

Вадим Колесник, т. в. о. начальника Козелецького відділення поліції ГУНП в області«На місце негайно виїхала слідчо-оперативна група, яка дійсно задокументувала факт, що невідомі особи випиляли дуб та вирізали певної довжини деревину. За даним фактом відкрите кримінальне провадження за статтею 246, тривають слідчі дії».

Слідчі дії тривають і по інших справах. Під час попередніх крадіжок, коли злодії натрапляли на лісову охорону, доходило і до стрілянини. Григорій Шульга розповідає, крадії дуже добре забезпечені у матеріально-технічному плані.

Григорій Шульга, лісничий Козелецького лісництва ДП «Остерське лісове господарство»«Прилади нічного бачення, тепловізори, раціями в більшості вони оснащені. А у нас цього, на жаль, немає. Навіть в нічний час поїхати подивитися, ми ж їх не побачимо. Просто неможливо їх піймати,наказати».

«Темний ліс» знаходиться біля траси, по якій транспорт їздить рідко, населені пункти – далеко, тож встежити за крадіями складно. Кожному співробітнику лісової охорони підпорядковано приблизно 500 гектарів, та насадження тут розташовані не єдиним масивом, тож щоб не допустити порушень, потрібно сидіти в лісі цілодобово, кажуть лісівники.

Григорій Шульга, лісничий Козелецького лісництва ДП «Остерське лісове господарство»«Поперивали всі дороги, щоб не було доступу, але все одно крадуть, ріжуть, пристосовуються, докладають набагато більше зусиль, сили».

Злодіїв цікавить саме дорога продукція, вони розбирають у якості деревини. Знівеченим дубам по 110-120 років. Окрім шкоди природі, лісовому господарству завдано збитків на суму майже 110 тисяч гривень.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає