Четвер, 09 травня 2024, 02:14
Повна версія сайту
;

Як Чернігівщині навчитись заробляти на своїй нафті?

08:06 05.12.2016    Коментарі  
 

На Чернігівщині діє 22 спецдозволи на використання надр для видобутку вуглеводнів. Ще 58 – недійсні або анульовані.

Іншими словами, в області з більше двох десятків родовищ добувають газ та нафту. Здавалося б, з такими показниками область мала б взимку відчувати себе спокійно, а враховуючи кількість лісів та торфу у нашій місцині — взагалі безпроблемно.

Однак, питання «як пережити зиму?» постійно актуальне. Більше того, райони (Талалаївський та Варвинський), де знаходять блакитне паливо, маючи в своїй землі мільйони, отримують копійки або ж взагалі нічого.

Валентина Саверська-Лихошва, Варвинський селищний головаНа початку шістдесятих років минулого століття Варва постала такою, як вона є зараз. Тоді будувалися садочки, школи та дороги. Зумовлено це було тим, що в районі розпочали видобуток корисних копалин. Зараз видобуток продовжується, та крім розбитих доріг, не отримуємо нічого.

Наразі на Варвинщині дійсні дозволи як на видобування надр, так на вивчення з розробкою. Документи на ведення робіт мають ПАТ «Укрнафта», ТОВ «Східний геологічний союз», ТОВ «Арабський енергетичний альянс ЮЕЙ» та СП у формі ТОВ Українсько-Канадське «Каштан Петропеум ЛТД».

Відповідно до закону та згідно з договорами компанії сплачують певні кошти до державного бюджету, місцева скарбниця кинута на милість. 

Час від часу селищний голова просить у бізнесу на потреби громади, зрозуміло, що отримує необхідне далеко не завжди.

То де ж вихід із ситуації? Звичайно, можна сподіватися на фінансову децентралізацію, яка гряде разом з об’єднанням громад.

 

Та, за словами експерта ГО «НОВА Енергія» Олени Агапової, є більш надійний варіант: У трьох з п’яти спецдозволів найближчим часом закінчується терміни. Селищна рада не має права самостійно не продовжити час ліцензій. Однак, спроможна збільшити час користування за певних умов. Умови мають бути чітко сформульовані прописані у договорі. У разі їх не виконання ліцензію «заморозять».

Мовою законуВідповідно до Закону України «Про нафту і газ» невід'ємною частиною спеціального дозволу, які отримують надрокористувачі, є угода про умови користування нафтогазоносними надрами, що підписується між Державною службою геології та надр України (Держгеонадра) та видобувною компанією. В ній оговорюються:

технічні, технологічні, організаційні, фінансові, економічні, соціальні, екологічні зобов'язання сторін та порядок регулювання відносин між ними в процесі користування нафтогазоносними надрами на наданій ділянці.

Між тим спеціальний дозвіл може містити спеціальні умови користування надрами. Як правило, ці спеціальні умови відображають вимоги, перелічені в погодженнях місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Державної служби гірничного нагляду та промислової безпеки України, Міністерства екології та природних ресурсів України.

Перші кроки для впровадження Ініціативи прозорості видобувної галузі (ІПВГ)  в Україні уже здійснено. Про результати роботи 30 листопада варвинцям розповіли експерти під час семінару Палати податкових консультантів України в рамках реалізації субгранту проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає