Середа, 24 квітня 2024, 20:15
Повна версія сайту
;

Чернігів витратив на сферу ЖКГ 20,9 мільйонів гривень в обхід «Прозорро»

14:43 05.12.2016    Коментарі  
 

Протягом трьох місяців Чернігів здійснив закупівлі у сфері ЖКГ на суму 37,2 мільйона гривень.

Про це свідчать результати моніторингу закупівель з 1 вересня по 23 листопада 2016 року, який провели експерти Центру «Ейдос».

З 23 міст України Чернігів посідає 11 місце за кількістю закупівель, що здійснювали в обхід системи «Прозорро». Загалом, сума допорогових закупівель склала 20,9мільйонів гривень.

В свою чергу, за допомогою «Прозорро» Чернігів витратив на сферу ЖКГ 16,3 мільйони гривень.

Як відомо, закон дозволяє купувати без електронних аукціонів товари та послуги дешевше 200 тис. гривень і роботи нижче 1,5 млн. гривень. Тому, більшість чиновників обласних центрів користуються «допорогами».

Виявилось, що із 24 департаментів ЖКГ – 14 взагалі не укладали угоди на конкурсних надпорогових закупівлях. А в тих містах, де конкурси все ж були, в більшості випадків суми допорогових закупівель переважають. Загалом, за чотири місяці сума контрактів департаментів ЖКГ обласних центрів, укладених на конкурентних засадах складає 306,60 млн. гривень. А сума допорогових неконкурентних в два рази більше – 720 мільйонів гривень.

Через масове ігнорування аукціонів на «Прозорро» нескладно передбачити наслідки, які існують при прихованому витрачанні наших грошей.

По-перше, реально ускладнюється фінансово-господарський контроль. Коли один контракт на ремонт під’їздів сумою 10 млн. гривень розбивається на десять контрактів по мільйону, це створює додаткові перешкоди для аудиторів, активістів чи поліції. Ще й призводить до переплат за неякісні роботи.

По-друге, гроші потрапляють до фірм-ковбоїв. Тобто, фірм утворених невідомою особою, часто із зони АТО чи розташованих у підвалах, малосімейках і т.ін.

По-третє, бюджетні гроші часто осідають у гаманцях оточення чиновників або політиків.

Центр «Ейдос» пропонує банальне, але дієве обов’язкове переведення допорогів на конкурентні умови проведення закупівель. Це значить, що допороги від 50 тис. гривень в обов’язковому порядку мають проводитися, як конкурсні торги на «Прозорро». З певним пом’якшенням. Як от, право підписати контракт навіть, якщо прийшов один учасник. Інтереси доброчесних замовників такі новації не зачеплять. Адже вони і так все закуповують через конкурси. А щодо тих, кому це ускладнить освоєння бюджетів, ну, так легкого життя їм ніхто і не обіцяв.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі, по матеріалам "Наші гроші"
Коментарів ще немає