Четвер, 28 березня 2024, 19:37
Повна версія сайту
;

У Козельці бояться, що закриють їх лікарню

12:06 18.01.2017    Коментарі  
 

17 січня в райдержадміністрації відбулися громадські слухання «Збереження медичних закладів на території Козелецького району після проведення адміністративно-територіальної реформи», які відкрила заступник голови райдержадміністрації Віра Жидкова.

Голова районної ради Олена Дмитренко повідомила присутніх, що на сесії районної ради питання медичної реформи розглядалися неодноразово, приймалися звернення щодо створення госпітального округу в Козельці, проте фактично останній проект рішення в районі не погоджувався й це хвилює й депутатський корпус, і громадськість району.

Головний лікар Козелецької ЦРЛ В’ячеслав Приліпко поінформував, що Міністерством охорони здоров’я розроблено проект постанови КМУ «Питання формування госпітальних округів», якою передбачено визначення складу й меж госпітальних округів та порядок їхнього створення.

Метою прийняття проекту постанови є забезпечення своєчасного доступу населення до послуг вторинної медичної допомоги належної якості, оптимізація ресурсів закладів охорони здоров’я, підвищення ефективності використання бюджетних коштів.

Водночас, постановою передбачені критерії для визначення складу та меж госпітального округу, серед яких забезпечення медичної допомоги не менше як на 100 тисяч населення, а лікарня інтенсивного лікування другого рівня — не менш як 200 тисяч населення, а також віддаленість у межах 60 км.

У попередньо розробленому проекті було передбачено 5 госпітальних округів і включення Козелецького району до першого округу з центром у Чернігові. Але в останньому затвердженому проекті розподілу області на госпітальні округи, поданому на розгляд до МОЗ України, в області створюються 7 госпітальних округів, при чому Козелецький район віднесено до Бобровицького округу, що ніяким чином не відповідає зазначеним критеріям.

Козелецька центральна районна лікарня надає вторинну спеціалізовану медичну допомогу та обслуговує 47 тисяч населення, яке проживає в 111 населених пунктах, у тому числі великі населені пункти — селище Десна (6771), у якому більшість мешканців військові, члени їх сімей, учасники бойових дій, АТО та місто Остер (6600).

Показники роботи, оперативної активності, роботи хірургічного, терапевтичного, неврологічного відділень свідчать про достатні навантаження та ефективність функціонування цих відділень. У рейтингу за кількістю оперативних втручань, проведених в амбулаторно-поліклінічних умовах, район посідає перше місце, за кількістю оперативних втручань проведених у стаціонарі — друге місце серед районів області.

За кількістю прийнятих пологів Козелецький район входить у трійку перших серед районів області.

У разі приєднання до Бобровицького округу з центром у м. Бобровиця, збільшиться відстань до лікарні інтенсивного лікування та існуватиме реальна невтішна перспектива знищення Козелецької ЦРЛ, як багатопрофільної лікарні. Це глибоко турбує всю медичну спільноту, депутатський корпус району та громадськість. Виникає величезне занепокоєння щодо визначення подальшого існування закладів охорони здоров’я району, у разі прийняття такого рішення щодо меж і складу госпітального округу.

Свою стурбованість висловили й головний лікар центру надання первинної медико-санітарної допомоги Інна Кондратьєва, і голова Громадської ради Ірина Санченко.

Участь в обговоренні взяли Козелецький селищний голова Валентин Бригинець, лікарі Георгій Галінський та Вадим Жидков, депутати районної ради Галина Мачача, Володимир Моцьор, Володимир Пономаренко, які висловили свої пропозиції та зауваження.

Голова райдержадміністрації Володимир Швед надав роз’яснення з питань проведення адміністративно-територіальної реформи та створення об’єднаних територіальних громад, з чим безпосередньо пов’язана реформа системи охорони здоров’я району.

У районі функціонує вже 3 об’єднані територіальні громади: Кіптівська, Деснянська, Остерська ОТГ, фактично утворена четверта — Козелецька, у квітні відбудуться вибори. Громади користуються всіма повноваженнями, а головне — мають пряме бюджетне фінансування, саме вони є розпорядниками коштів і вирішують, як їх розподіляти. Необхідно чітко усвідомлювати, що подальший розвиток медичних закладів і районної системи охорони здоров’я в цілому, у якій би формі вона не існувала, залежить від фінансового забезпечення. В Острі нещодавно вже відбулося реформування, утворено територіальне медичне об’єднання, яке фінансує громада. Головне, зберігати принципову умову — доступність і зручність медичного обслуговування для пацієнтів.

За підсумками обговорення прийнято проект звернення, у кому зазначено, що своєчасність доїзду до лікарень інтенсивного лікування не повинна перевищувати 60 хвилин і бути еквівалентною радіусу обслуговування 60 км за умови наявності доріг із твердим покриттям. У нас таке сполучення існує хіба що між ЦРЛ та обласною лікарнею, а з віддалених сіл району, час доїзду перевищує зазначені у вимогах 60 хвилин.

Центральна районна лікарня розташована на автомобільній трасі Київ — Чернігів — Нові Яриловичі, що обумовлює підвищені вимоги до надання медичної допомоги у випадку виникнення ДТП, як наслідок, є потреба в створенні відділення політравми, відділення невідкладної допомоги та розширення потужностей відділення інтенсивної терапії.

Прийняття рішення на користь створення госпітального округу з центром у м. Бобровиця неодмінно призведе до примусового закриття окремих відділень Козелецької центральної районної лікарні, необґрунтованого скорочення ліжок та унеможливить надання своєчасної спеціалізованої медичної допомоги хворим Козелецького району.

Враховуючи вищевикладене, зважаючи на географічне положення, хутірську систему поселень району, демографічні показники, показники захворюваності та хворобливості населення, стан автомобільного сполучення, густоту населення, є підстави вважати доцільним приєднання закладів Козелецького району до Чернігівського госпітального округу зі збереженням у Козелецькому адміністративному центрі багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування., - зазначено в підсумковій частині звернення.

На зборах було організовано збір підписів у підтримку звернення та вирішено активно залучати народних депутатів різних фракцій Верховної Ради, незалежно від партійної приналежності, до сприяння в прийнятті відповідного рішення.


Автор: За повідомленням Козелецької райдержадміністрації
Коментарів ще немає