Неділя, 05 травня 2024, 06:06
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині визначені 4 госпітальні округи - Гармаш

09:22 07.02.2017    Коментарі  
 

Дискусію щодо кількості госпітальних округів на Чернігівщині, яка жваво тривала останні півроку, здається, завершено. Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш під час зустрічі з журналістами заявив, округів буде чотири — Чернігівський, Корюківський, Ніжинський і Прилуцький. Так, планували спочатку п’ять, потім йшлося про сім-вісім. Рахували по методиках Кабміну. Чернігівщина надала свої розрахунки, МОЗ їх відкоректувало – вийшло чотири. Попри заяви і бажання ледь не більшості районів області стати центром медичного округу.

Головна аксіома розрахунків: від пацієнта до лікарні – 60 кілометрів або 60 хвилин їзди. Не до центральної окружної лікарні, а до лікарні, де людині нададуть невідкладну допомогу, коли на рахунку кожна хвилина – наприклад, при пологах, при необхідності хірургічної допомоги, при проблемах з серцем. А далі, за необхідності, — туди, де нададуть більш фахову допомогу. При цьому, обіцяють медчиновники, жодна райлікарня не закриється.

Система госпітальних округів на Чернігівщині має запрацювати з 1-го січня 2018-го року. Де-факто, створюється нова система медичної допомоги, тісно пов’язана з адміністративною реформою – створенням об’єднаних тергромад. І керувати округами будуть госпітальні ради. Госпітальна рада регулюватиме фінансування медицини в окрузі. За задумом, це має довести —  з врахуванням всіх регіональних особливостей – те, що гроші мають йти не на ліжкомісця, а на конкретні лікарські послуги.

Нинішній варіант з госпітальними округами на Чернігівщині ще не затверджений Кабміном, але, скоріш за все, остаточний.

Більш детально про це — у презентації

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає