Понеділок, 06 травня 2024, 04:41
Повна версія сайту
;

Садівниче товариство «ГРІМ-Віра»: передати землю у власність не можна відмовити

10:18 07.02.2017    Коментарі 3  
 

На останній 15-й сесії Чернігівської міської ради, після жвавого обговорення питання, включеного до порядку денного за пропозицією двох постійних депутатських комісій, кількох переголосувань по ньому, 24-мя голосами «за» було прийняте рішення про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок за пісчаним намивом в районі «Лісковиця» для ведення садівництва 153 громадянам – членам садівничого товариства «ГРІМ-Віра».  

З боку членів садівничого товариства «Грім-віра», яких в сесійній залі було присутніми не більше 30 осіб зі 153, ухвалення цього рішення було підтримано оплесками, а от з боку деяких депутатів Чернігівської міської ради, які пропонували зняти це питання з порядку денного, його прийняття викликало обурення, адже фракції «ДемАльянсу», «Нашого Краю» і частина депутатів з фракції «Самопомочі» відкрито заявляли про сумнівну законність такого рішення і про наявність в цьому питанні корупційної складової, але які не були почуті своїми колегами з фракцій «БПП-Солідарність», «Батьківщини», «Опозиційного Блоку», окремими депутатами з Радикальної партії та «Самопомочі» і чернігівським міським головою, які за 3 місяці чомусь змінили свою позицію по цьому питання на діаметрально протилежну.

Так, наприклад питання про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок за пісчаним намивом в районі «Лісковиця» для ведення садівництва членам садівничих товариств «Труд» (60 членів) та «Грім-віра» (121 член) включалось в порядок дений жовтневої 12-ої сесії Чернігівської міської ради, але при обговоренні цього питання на постійних депутатських комісіях жодна з них не підтримала цього проекту рішення і більшість з них вирішила залишити членам садівничого товаритсва «Труд» землю під городництво, а питання щодо садівничого товариства «Грім-віра» взагалі зняти з розгляду.

Вже безпосередньо на 12-ій сесії міської ради питання по садівничому товариству «Грім – віра» було таки знято з порядку денного, а от представники садівничого товариства «Труд» просили депутатів підтримати один з пунктів цього проекту рішення, який стосувался їхнього товариства і тим самим «ощасливити» 60 чернігівських родин. Але під час обговорення цього питання, чернігівський міський голова звернувся до начальника юридичного відділу Чернігівської міської ради з проханням надати юридичний висновок стосовно того, чи може міська рада надати дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення зайнятих городами земельних ділянок під садівництво. В свою чергу, відповідаючи на питання міського голови, Роман Миколаєнко зауважив, що на даний момент міська рада не має законних повноважень приймати запропонований проект рішення, адже попередніми рішеннями міської ради був запроваджений відповідний мораторій, яким була введена заборона на передачу земельних ділянок комунальної власності у власність громадян для введення садівництва, а тому Владислав Атрошенко, звертаючись до представників садівничого товаритсва «Труд» сказав, що «юридично може бути єдине рішення – городництво», а тому питання по садівничому товариству «Труд» також не було підтримано депутатським корпусом.

На наступну, 13-у сесію Чернігівської міської ради за пропозицією двох постійних депутатських комісій (з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин та з питань соціально-економічного розвитку, підприємництва, туризму та інвестиційної діяльності) в порядок денний знову було включено питання садівничого товариства «Грім-віра», але тепер до попереднього списку, який включав прізвища 121 члена садівничого товариства додалось ще 32 прізвища і дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок за пісчаним намивом в районі «Лісковиця» для ведення садівництва тепер вже мали намір отримати 153 особи. Також під час обговорення цього питання змінилась і риторіка чернігівського міського голови, який хоч і визнавав факт самозахоплення земель членами цього садівничого товариства, але разом з тим наголосив, «що ані міський голова, ані жодна посадова особа не візьме на себе обов’язок виселяти звідти не самих багатих людей». На захист членів садівничого товариства також виступив депутат від фракції «Оппозиційний блок» Павло Вовк, а от депутат з фракції «БПП-Солідарність» Сергій Воробйов навпаки виступив проти затвердження цього проекту рішення, яке, на його думку, може створити небезпечний прецендент легалізації самозахоплених земельних ділянок в місті Чернігові. Після обговорення цього питання, за результатами голосування воно не набрало необхідної кількості голосів і було знову ж таки знято з розгляду.

Не маючи наміру відмовлятися від безоплатного отримання земельних ділянок, розташованих неподалік від Земснаряду та Святого урочища, члени садівничого товариства «Грім-віра» на початку січня цього року в черговий раз подали заяви до управління земельних ресурсів з проханням розглянути на найближчій сесії міської ради питання щодо  надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок за пісчаним намивом в районі «Лісковиця» для ведення садівництва. І знову ж таки за пропозицією двох постійних комісій чернігівської міської ради це питання було запропоновано включити до порядку денного 15-ої сесії міської ради і цього разу ті депутати, які на попередніх сесіях виступали категорично проти затвердження цього проекту рішення несподівано змінили свою попередню позицію і вже голосували на його підтримку, в результаті чого на електронному табло висвітило 24 голоси «за». А це означає, що після підписання цього рішення міським головою, на його підставі усі 153 члена садівничого товариства «Грім-віра» отримають право замовити розробку проектів відведення земельних ділянок,  після затвердження яких окремим рішенням міської ради вони стануть власниками земельних наділів, які були ними захопленні більше 20 років тому назад.

Що ж змусило депутатів поміняти свою позицію по цьому питанню? Невже його позитивному вирішенню посприяло прохання депутата від фракції «Батьківщина», котрий є головою постійної депутатської комісії з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин  Івана Бакшуна, який просив своїх колег підтримати цей проект рішення, запевняючи їх, що серед членів садівничого товариства «немає бізнесменів, а є лише звичайні громадяни, які з цих ділянок харчуються і виживають як можуть на сьогоднішній день.»

Вирішивши перевірити, чи дійсно членами садівничого товариства є лише звичайні громадяни, які не один рік обробляють ці ділянки, завдяки яким «харчуються і виживають як можуть», з’ясувалось, що це не зовсім так, а підозри деяких депутатів про наявність в цьому питанні корупційної складової дійсно мають під собою підґрунтя.

Крім того, дослідивши документи членів садівничого товариства, поспілкувавшись з посадовими особами управління земельних ресурсів міської ради і безпосередньо з  головою обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Грім-віра»» Сергієвою Ніною Іванівною, до законності прийнятого депутатами рішення виникло дуже багато запитань.

По-перше, згідно чинного законодавства набуття прав на земельні ділянки кооперативами, яким є садівниче товариство «Грім-віра» здійснюється саме як юридичними особами, а не окремо громадянами-членами кооперативу. Тобто садівниче товариство мало б спочатку за рішенням міської ради отримати у користування (на правах оренди) з земель запасу Чернігівської міської ради земельну ділянку сільськогосподарського призначення для потреб усіх своїх членів, а вже потім орендовану ділянку, за рішенням загальних зборів товариства, розділити між своїми членами. В свою чергу, члени товариства після отримання  у користування відповідних наділів мали б право набути у приватну власність ділянки, якими вони користуються в загальному порядку після розроблення проекту її відведення. Але в даному конкретному випадку усі ділянки, якими користуються члени садівничих товариств «Труд» та «Грім-віра» і які вони хочуть приватизувати, ані садівничому товариству, ані окремим громадянам-членам товариства в установленому законом порядку у користування не надавались. Усі ці ділянки наприкінці 80-х – на початку 90-х років були самовільно захоплені окремими місцевими жителями, які, почувши чутки про те, що Лісковицю планують забудувати багатоповерховою житловою забудовою, вирішили, що це «гарна» нагода здійснити захоплення міської землі. І те, що в серпні 1991 року почало відбуватися на території Лісковиці,  між Земснарядом і Десною, місцеві журналісти охрестили варварством і вандалізмом.  Десятки людей почали, без будь-яких офіційних дозволів (неофіційно ж по три рубля для оформлення паперів в міськвиконкомі збирали невідомі люди), масово вирубувати лісопосадки в водоохоронної зоні р. Десни, з метою облаштувати на самозахоплених землях свої дачні ділянки. Розмах захоплення земель вражав: там, де уздовж болота, в заростях верби і чагарників колись ховалися пернаті мешканці водойм, почала кипіти робота - викопувалися колодязі, завозився щебінь і пісок для засипання боліт, чорнозем для ділянок з піщаним ґрунтом,- працювали трактори, екскаватори та самоскиди. Бажання заволодіти клаптиком землі не зупиняло ні робітників, ні пенсіонерів, ні вихователей дитячого садочку.

І коли на постійних комісіях і на сесії міської ради, голова садівничого товариства розповідала депутатам про те, що на протязі багатьох років Чернігівська міська рада  надавала членам садівничого товариства дозволи на короткострокову оренду земельних ділянок, якими вони користувалися, то в цьому випадку вона казала неправду. Жодної інформації щодо існування орендних відносин між міською радою та членами садівничого товариства «Грім-віра» не має управління земельних ресурсів, а на прохання до голови садівничого товариства показати договори оренди, про які вона розказувала на  сесії міської ради, остання відповіла відмовою, пояснивши, що ніяких договорів оренди насправді члени садівничого товариства «Грім-віра» ніколи не мали.

По-друге, з’ясувалось, що деякі родини вирішили отримати у власність по кілька земельних ділянок шляхом окремого членства в садівничому товаристві батьків, їх дітей, подружь, братів та сестер тощо. Голова садівничого товариства пояснила це тим, що деякі громадяни мали наприклад у користуванні ділянки по 11-12 соток, але потім, після того, як підросли їх діти, розділили свої ділянки навпіл для того, аби вести з ними окреме господарство. Натомість пояснити чому наприклад чоловік і дружина, які перебувають в зареєстрованому шлюбі хочуть приватизувати кожен окрему земельну ділянку і чому в списку люди з однаковими прізвищами приватизують по 3-4 ділянки загальна площа яких більше ніж 12 соток, голова садівничого товариства  пояснити не змогла.

По-третє, співставляючи паспортні дані претендентів на приватизацію земельних ділянок з довідками, які були видані головою садівничого товариства «Грім-віра» щодо терміну користування заявниками цими ділянками, виявилось, що доволі багато членів садівничого товариства почали обробляти городи у віці від 1 до 10 років. А в довідці одного з членів садівничого товариства взагалі було вказано, що земельною ділянкою вона користується з 1988 року, хоча в її паспорті зазначено, що народилась вона в 1992 році.

Голова садівничого товариства пояснила це тим, що земельні ділянки вона записувала на малолітніх дітей, якщо їхні батьки, або за станом здоров’я не могли обробляти свої городи або померли, про що вона робила відповідні відмітки у довідках, які видавала членам садівничого товариства. А датування в довідці члена садівничого товариства Довгопол О.О., яка за цим документом почала користуватися земельною ділянкою за 4 роки до дати свого народження, вона пояснила своєю помилкою – пропущеною одиницею.

Але разом з цим, такі пояснення голови садівничого товариства не узгоджуються з тим, що в списку претендентів на приватизацію земельних ділянок поруч з її прізвищем стоїть прізвище її сина Сергієва Сергія Петровича, який народився в 1985 році, а в 1990 році, згідно з довідкою почав користуватися земельною ділянкою площею 0,0620 га. Аналогічна ситуація і з прізвищем Костюченко, де претендентами на приватизацію окремих земельних ділянок є Костюченко Ольга Валентинівна (вона є однією із засновниць обслуговуючого кооперативу), її чоловік – Костюченко Микола Іванович, та їх діти – Дмитро Миколайович та Євген Миколайович. Останній народився в 1990 році і в цьому ж році, згідно з довідкою садівничого товариства почав користуватися земельною ділянкою площею 0,0978 га.

Крім того, як зазначалось вище усі земельні ділянки, якими користуються члени садівничого товариства «Грім-віра» є самозахопленими, а саме садівниче товариство створене в 2015 році, а тому документів, в тому числі рішень загальних зборів садівничого товариства, які б підтверджували юридичні факти: хто, якими ділянками і з якого моменту він ними користується не може бути апріорі. А, враховуючи те, що земельні ділянки були самозахопленні, ті особи, що їх обробляли відповідно не могли мати жодних прав, в тому числі права розпоряджання щодо них, а отже дарування, спадкування і навіть переписування ділянок з однією особу на іншу не могло мати місце в силу законодавчих приписів.  Навіть, якби садівниче товариство було створено раніше, то все одно, згідно із Законом «Про кооперацію» членом кооперативу  може  бути лише фізична  особа,  яка  досягла 16-річного віку і виявила бажання брати участь у його діяльності, подавши відповідну заяву, сплативши вступний внесок і пай  у  порядку  та  розмірах,  визначених  його статутом. Очевидно, що малолітні діти не могли забезпечити своє членство в кооперативі, як юридично, так і фактично і тому так вигадка голови садівничого товариства про перехід права користування самозахопленою земельною ділянкою від батьків до дітей немає нічого спільного з земельним правом.

А от відповідь на те, чому міський голова і депутати Чернігівської міської ради, знаючи про те, що  земельні ділянки садівничого товариства «Грім-віра» є самозахопленими та маючи можливість перевірити достовірність слів голови садівничого товариства і наданих нею до управління земельних ресурсів документів, кардинально змінили свою позицію по цьому питанню, скоріш за все слід шукати в прізвищах нових членів садівничого товариства, якими наприкінці 2016 року поповнився список претендентів на приватизацію земельних ділянок цього садівничого товариства. І тут з’ясувались цікаві факти, які можуть пояснити мотиви позитивного голосування депутатів по цьому питанню.

Під час обговорення на пленарному засіданні питання про надання дозволів членам садівничого товариства «Грім-віра» на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок за пісчаним намивом в районі «Лісковиця» для ведення садівництва, депутат міської ради Володимир Коваленко звертав увагу свої колег на дивне раптове збільшення членів садівничого товариства в 2016 році на 32 члена, частина яких планують приватизувати  ділянки з однаковими площами – 0,0900 га. Також він звернув увагу на те, що голова садівничого товариства на депутатській комісії не змогла надати документи щодо цих нових членів і на питання депутата «То це омана?» відповіла йому «Якщо мене обманули, то і я вас обманюю» і тому він пропонував, аби це питання взагалі не розглядалось, так як з ним, за його словами, потрібно розбиратись.  

В свою чергу, голова садівничого товариства «Грім-віра» появу нових членів в товаристві пояснила тим, що незнайомі їй люди звернулися до неї (після невеличкої паузи вона поправить себе, сказавши, що люди звернулись не до неї, а в садівниче товариство) із заявами про включення їх до кооперативу, мотивуючи своє прохання тим, що під час прокладання в 2013-2015 рр. комунальним підприємством «Чернігівводоканал» каналізаційного колектору від вулиці Ушинського в напрямку Земснаряду, він пройшов по їхнім земельним ділянкам (також самозахопленим і неоформленим), які граничать з пісчаним намивом, і дізнавшись про те, що члени «Грім-віри» хочуть приватизувати свої ділянки, вони також вирішили стати членами цього садівничого товариства і отримати земельні ділянки у приватну власність. 

Хто ж ці люди, яким закопаний колектор під землею почав заважати займатися городництвом на самовільнозахопленій землі і які замість віддалених ділянок, хочуть тепер приватизувати ділянки в першій береговій лінії, де земля є набагато дорожчою у порівнянні з більш віддаленими ділянками?

Отже, найближчу до берегової лінії Земснаряду земельну ділянку площею 0,0900 хоче приватизувати новий член садівничого товариства «Грім-віра» Насінник Генадій Анатолійович. Його присутність в списку членів садівничого товариства «Грім – віра» спростовує слова голови земельної комісії Івана Бакшуна про відсутність в списках бізнесменів,  адже Насінник Г.А. – є фізичною особою-підприємцем, що займається виготовленням ковальських виробів, і якого управління житлово-комунального господарства в серпні минулого року без проведення аукціону обрало виконавцем  реконструкції підземного переходу на перехресті проспекту Миру та вул. Героїв Чорнобиля, за що заплатило з міського бюджету 188,9 тисяч гривень.

Також Насінник Г.А. є засновником і директором ще одного підприємства ковальської спеціалізації «Вулкан-ЧН», але особливо цікавим  є те, що даний підприємець в червні  2009 році разом з іншими двома особами заснував фірму – ТОВ «Брок Бізнес Сервіс», основним видом діяльності якої була допоміжна діяльність у сфері страхування і пенсійного забезпечення. Його партнерами в цьому бізнесі виступали Кирієнко Андрій Іванович і нинішній депутат Чернігівської міської ради від фракції «БПП-Солідарність», він же начальник КП «Зеленбуд» Роман Михейович Старіков, за адресою якого це підприємство було зареєстроване. І хоча це товариство проіснувало лише 2 роки і в 2011 році припинило свою діяльність, але нещодавно відданий Насіннику Г.А. тендер і наявність його прізвища в списку членів садівничого товариства «Грім-віра», можуть свідчити про те, що Романа Старікова і Геннадія Насінника зв’язують не тільки  ділові стосунки.

Також, під час голосування по цьому питанню на 15-ій сесії міської ради своїх колег по фракції голосувати «за» активно агітував начальник управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура. При цьому одним з нових членів садівничого товариства «Грім-віра», якому дали дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки площею 0,0900 га була Безверха Олена Олександрівна, по адресі проживання якої неможна сказати, що вона «звичайний громадянин, який виживає, як може», адже проживає вона в елітній квартирі в новобудові по проспекту Перемоги, 151-а (ОСББ «Світлий будинок 2016» і особа з таким самим прізвищем, ім’ям та по-батькові є завідуючою дитячого садочку №50, у якої взяти коментар щодо цього збігу не представилось можливим у зв’язку з її перебуванням на лікарняному

Є в списку нових членів садівничого товариства «Грім-віра» член чернігівського осередку політичної партії «Батьківщина» - Хлистун Андрій Іванович, який працює кухаром в «Чернігівському центрі консалтингу» і на останніх місцевих виборах висувався по списках цієї політичної сили в Новозаводська районну у місті Чернігові раду по округу №5.    

Також серед нових членів садівничого товариства є особи навіть з київською реєстрацією. Так наприклад Олексій Павлович Панченко, який хоче приватизувати земельну ділянку неподалік від чернігівського Земснаряду проживає в місті Києві, на вулиці Оноре де Бальзака і оевидно, що, проживаючи в Києві йому буде важко харчуватися з огороду, який розташований в Чернігові.

На відеозаписах останніх двох сесій Чернігівської міської ради видно, що питання про надання дозволу на приватизацію земельних ділянок  членам садівничого товариства «Грім-віра» активно лоббіював член фракції «Оппозиційний блок», колишній начальник юридичного відділу Чернігівської міської ради Павло Вовк. І цьому є також своє пояснення, адже в списку нових членів садівничого товариства фігурує прізвище Олександра Михайловича Чорного, котрий на місцевих виборах разом з Павлом Вовком йшов в депутати Чернігівської міської ради по списках «Опозиційного блоку», але на відміну від останнього, депутатського мандату не отримав.

Це саме прізвище фігурує ще в одній «оборудці», яка була пов’язана з передачею йому в 2011 році за рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради, коли Олег Семенович Шеремет був секретарем цієї ради, кімнати в будинку, який розташований в Святому урочищі, в той час коли в цьому будинку більше 20 років проживали інші люди.  За цим фактом прокуратурою було відкрите кримінальне провадження, на телеканалі «Дитинець» вийшов сюжет про цей випадок, а згодом на сайті міської ради була зареєстрована петиція про скасування рішень виконавчого комітета, згідно з якими Олександр Чорний став власником комунального житла, ні дня не проживши на цій житловій площі, але яка не була задоволена.

З огляду на перелічені прізвища не дивно, що фракції «БПП-Солідарність», «Батьківщина» та «Опозиційний блок» після появи в списках садівничого товариства прізвищ нових членів, які так чи інакше мають відношення до окремих депутатів міської ради, змінили свою позицію по цьому питанню і одноголосно підтримали його. Ще 2 голоси «за» це рішення також дала фракція «Радикальної партії Олега Ляшка», при цьому в списку нових членів садівничого товариства з’явилось прізвище Галагана Михайла Миколайовича. Особа саме з таким прізвищем, ім’ям та по-батькові вказана на сайті Чернігівської міської ради, як помічник-консультант депутата від РПЛ Наталії Осіковської .

Ще одним з нових членів садівничого товариства «Грім-віра» в 2016 році став Леоненко Максим Володимирович, а тому було вирішено взяти коментар з цього приводу у депутата Деснянської районної ради від РПЛ Андрія Володимировича Леоненко, який очолює постійну комісію районної ради  з питань житлово-комунального господарства, будівництва та благоустрою, чи це не його брат вирішив стати власником земельної ділянки в садівничому товаристві «Грім-віра»? Відповідаючи на це питання Андрій Леоненко повідомив, що брата на ім’я Максим в нього немає, а є лише брат Олег по лінії матері. Натомість на сторінці депутата в мережі Фейсбук серед членів його сім’ї зазначена лише одна особа і це брат на ім’я Максим.  Сам же Андрій Леоненко брав активну участь в обговоренні на 13-ій сесії міської ради питання щодо надання дозволів на приватизацію земельних ділянок членам садівничого товариства «Грім-віра», запевняючи депутатів міської ради, що учасники АТО, в інтересах яких зараз розробляється детальний план садибної забудови в районі піщаного намиву «Лісковиця» не заперечують проти такої приватизації і людей з їх ділянок виганяти не будуть.

Знайти інформацію по іншим 26 новим членам садівничого товариства «Грім-віра», яка б могла також додатково свідчити про зацікавленість певних депутатів в позитивному вирішенні цього питання, поки ще не вдалось, але будемо сподіватися, що після публікації зібраної інформації, її буде достатньо, для того, аби правоохоронні органи нарешті звернули увагу на земельні рішення, які приймаються в стінах міської ради і дали належну правову оцінку прийнятому на останній сесії міської ради рішенню про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок за пісчаним намивом в районі «Лісковиця» для ведення садівництва 153 громадянам – членам садівничого товариства «ГРІМ-Віра».

ПіК готовий надати фігурантам розслідування право на висловлення своєї позиції.


Автор: Олександр Гашпар для Чернігівщина: події і коментарі
Гість atron 2017-02-07 21:37:44

рішення прийняте з порушенням земельного та містобудівного законодавтсва, але що нашим сонним прокурорам та сбу з цього

Гість Cikavo 2018-10-16 09:31:07

Цікава назва "Грім-віра". Це, часом, не на честь колишньої освітянки Віри? Оскільки вона також оформлює в даній зеленій зоні земельну ділянку, яка оформляється на її батька

Гість Analitik 2018-10-28 15:33:46

Так це охоронна санітарна зона р. Десна, куди буду виведена вся каналізація. Позор депутатам міської ради 7-го скликання. Порося біля земельного корита.