П'ятниця, 29 березня 2024, 10:32
Повна версія сайту
;

У Чернігові обговорили, який зв’язок між національною свідомістю та енергоефективністю

15:34 23.02.2017    Коментарі  
 

Особисту відповідальність та дбайливе ставлення до спільних ресурсів в контексті національно-патріотичного виховання обговорювали 21 лютого під час круглого столу «Енергоефективність як частина національно-патріотичного виховання для формування свідомого ставлення до енергоресурсів» у прес-центрі «Чернігівський вибір». Захід організувала Громадянська мережа ОПОРА.

Висловити власну думку запросили викладача Антоніну Федорченко, учнів Чернігівського ліцею для обдарованої молоді, Регіну Гусак – голову правління ЧМГО «ММЦ Жменя», громадського активіста Сергія Безбородько, представників Чернігівського Національного Технологічного Університету та Віктора Пінчука, координатора національно-патріотичного виховання управління освіти Чернігівської міської ради.

«Процитую Greenpeace: ми не отримали Землю у спадок від своїх батьків. Діти знають, де енергія береться та як її берегти», – наголосила Антоніна Федорченко, яка розповідала, що дуже важливим є навчити дітей з повагою ставитись до ресурсів та берегти їх.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець говорила про переваги енергоефективності та результати, яких можна досягти, зокрема:

  • 45,8 % – відсоток, на який можна скоротити споживання енергоресурсів;
  • 29,3 млрд куб. м – кількість заощадженого природного газу за рахунок скорочення використання ресурсів (більше, ніж Україна імпортувала у 2013 році);
  • 3600 км доріг, які можна побудувати на зекономлені кошти;
  • 3000 грн – приблизна сума, яку переплачує кожна родина щороку через неефективне використання ресурсів та енерговтрати.

Виховання почуття патріотизму включає розвиток любові до Батьківщини, національної самосвідомості та гідності; дбайливе ставлення до рідної мови, культури, традицій; відповідальність за  природу рідної країни; потребу зробити свій внесок у долю країни, не тільки культурний, а й зберегти ресурси для гідного життя наступних поколінь.

Ліцеїсти розповіли, що для них вже стало гарною традицією проведення заходів, які мають на меті навчити економії ресурсів. Наприклад, вони збирають пластикові кришки та передають їх для потреб АТО, збирають макулатуру, сортують сміття, слідкують за споживанням світла та навіть роблять еко-ручки з паперу. «Якщо ми допомагаємо країні, ми допомагаємо собі», – зауважила представниця ліцею Тетяна Буряк.

«Економія енергоресурсів є нормальною практикою всіх європейських держав. Виховуючи поважливе ставлення до країни, варто пам’ятати і про спільні ресурси. Відтак, якщо кожен буде користуватися простими правилами енергоефективності – це дозволить зекономити внаслідок скорочення ресурсоспоживання приблизно 11,4 млрд гривень»,– прокоментувала захід місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець.

Сергій Безбородько розповів, що громадські активісти зібрали майже 8 тисяч грн тільки за рахунок сміття. Тобто вони з активістами не тільки прибрали місто, а й отримали кошти, які можна використати з користю.

Регіна Гусак додала, що діти в їхній організації не соромляться питати, чому батареї замуровані в стіну і що вони в результаті опалюють.

Розривати поняття «національно-патріотичне виховання» та «основи енергоефективності» неможна. Учасники зустрічі говорили і про практичне втілення такого підходу до навчання: діти та підлітки, які знають більше про економію ресурсів, здатні не тільки їх зберігати – вони прагнуть змінити динаміку споживання та розуміють важливість переходу на альтернативні джерела енергії.


Автор: Марія Стронська
Коментарів ще немає