Субота, 27 квітня 2024, 00:20
Повна версія сайту
;

Як триває децентралізація на Носівщині?

09:03 24.02.2017    Коментарі  
 

22 лютого, у Носівському районі відбулася виїзна нарада під головуванням першого заступника голови Чернігівської ОДА Леоніда Сахневича. У ній взяли участь керівники структурних підрозділів ОДА гуманітарної сфери, очільники Носівського району, голови Носівської, Мринської, Макіївської об’єднаних територіальних громад.

На порядку денному — розвиток галузей освіти, культури, охорони здоров’я, спорту в умовах функціонування ОТГ. До речі, крім трьох вже існуючих громад, у перспективі — створення Калинівської ОТГ.

Зокрема, учасники наради вивчали питання передачі бюджетних установ районної комунальної власності у власність ОТГ.

Так, у планах — нинішні заклади районного рівня (будинок культури, школу мистецтв, ДЮСШ, будинок дитячої та юнацької творчості, станцію юних техніків та міжшкільний навчально-виробничий комбінат) передати Носівській ОТГ, так як вони розташовані у місті Носівці.

Проте ці заклади традиційно відвідують жителі всього району. Тож постає питання, як розподілити фінансове навантаження на Носівську ОТГ. Вихід — співфінансування з бюджетів інших територіальних громад.

— В умовах проведення реформ надзвичайно важливо не зруйнувати напрацьоване, зберегти і примножити існуючу інфраструктуруАби люди дійсно відчули покращення рівня життя, мали доступ до якісних послуг у медичній сфері, освіті, культурі, спорті. Для цього маємо обєднати всі зусилля, — акцентував Леонід Сахневич.

Серед питань, які найбільше хвилювали голів ОТГ, — розвиток мережі опорних шкіл, закладів первинної медичної допомоги. Доступ до них значно ускладнює існуючий стан доріг між населеними пунктами району, який з часом лише погіршується.

Тож посадовці зауважували на раціональному розподілі коштів бюджетів ОТГ із врахуванням першочергових потреб для розвитку громад.

Варто зазначити, що у 2016 році в Макіївській ОТГ за кошти з держбюджету на суму майже 2,8 мільйона гривень проведено реконструкції приміщень фельдшерського пункту, загальноосвітньої школи, сільського будинку культури, а також побудовано дитячий майданчик та реконструйовано автогараж під пожежне депо.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає