Вівторок, 23 квітня 2024, 12:42
Повна версія сайту
;

Боротьба з туберкульозом на Чернігівщині: є позитивні результати

09:03 24.02.2017    Коментарі  
 

Про підсумки 2016 року та цьогорічні завдання говорили учасники розширеного засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу вчора, 23 лютого, у Чернігівському обласному протитуберкульозному диспансері.

— Наразі завершується обговорення проекту Концепції загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017–2021 роки. Розробляється відповідна обласна програма. Мені дуже приємно, що робота саме нашої ради визнана найкращою серед областей України за підсумками минулого року, — зазначила заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова.

Як повідомив головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру, голова профільної комісії обласної ради Микола Дейкун, упродовж 2016 року в області на туберкульоз захворіло 865 осіб. Це на 3,6% менше у порівнянні з попереднім роком. На 13,3% знизилися смертність від туберкульозу, кількість рецидивів — на 8%. Також на 8% відмічається зменшення кількості захворювань серед дітей. Всього в області на диспансерному обліку знаходиться близько тисячі осіб з діагнозом активний туберкульоз.

До речі, 81,1% хворих — соціально незахищені верстви населення.

Вже вкотре Микола Дейкун наголосив, що головне у боротьбі із туберкульозом — його попередження. Саме тому проводиться значна робота щодо раннього виявлення недуги. Так, за результатами туберкулінодіагностики (реакції Манту) у десяти дітей діагностували захворювання. Майже у двох тисяч неповнолітніх виявлено його високий ризик. Вони оперативно отримали курс профілактики.

В області запроваджено сучасні моделі амбулаторного лікування хворих на туберкульоз — лікування під безпосереднім наглядом у ДОТ-кабінетах центральних районних лікарень. Пацієнтам у разі необхідності також оплачується проїзд. Забезпечено доступ до скайп-зв'язку. Крім того, організовуються стаціонари «на дому», здійснюється медико-соціальний супровід представниками Товариства Червоного Хреста та благодійної організації «Чернігівська Мережа».

До роботи у сфері протидії туберкульозу на Чернігівщині залучені органи влади, урядові заклади та установи, громадські організації.

Пріоритетними завданнями залишаються, в першу чергу, робота з виявлення туберкульозу та поширення інформації про захворювання серед населення. Також необхідно забезпечити ефективну медичну допомогу хворим як в стаціонарних умовах, так і на амбулаторному етапі лікування.

Днями в області розпочнеться місячник боротьби з туберкульозом, який триватиме до 31 березня.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає