Четвер, 25 квітня 2024, 03:34
Повна версія сайту
;

За воду в Жавинці таки доведеться платити

09:34 24.02.2017    Коментарі  
 

Не дозволяйте боргам сідати вам на шию.

40 домогосподарств села Жавинка, які використовуються в основному як дачі, досі не уклали договори з «Чернігівводоканалом» і вже з наступного тижня в садибах цих громадян відключатимуть водопостачання.

Марія Романова, начальник абонентського відділу КП «Чернігівводоканал»: «Декілька місяців ми не могли дійти згоди з мешканцями щодо оплати за воду. Мешканці за воду не платили та договори з «Водоканалом» не укладали. В зв’язку з тим, що 1 грудня 2016 року із 220 абонентів села Жавинка лише 76 уклали з нами договори було прийнято рішення про відключення тих споживачів, які не мають до говорів і не сплачують за воду, від водопостачання. Про це були попереджені всі мешканці – Киїнська сільська рада, Чернігівська районна рада і районна адміністрація». 

Багато боржників і по місту. Станом на 1 лютого абоненти заборгували «Чернігівводоканалу» понад 16 мільйонів гривень, з них 7 мільйонів 200 тисяч – поточна заборгованість, 9 мільйонів – борг за попередні роки. Всього абонентів 122655, більшість з них платять справно. 1300 абонентів накопичили борг понад 1500 гривень. Загальна сума боргу перед «Водоканалом» сягнула 6 мільйонів 700 тисяч гривень. Разом з тим підприємство максимально іде на зустріч абонентам.

Марія Романова: «Якщо до нас не дослуховуються, тоді останнім етапом для нас стає передача справи до нашого юридичного відділу, які готують позови про стягнення заборгованості в суді».

Юристи звичайно радять не доводити справу до суду. Тип паче «Водоканал» завжди йде на поступки. Це і реструктуризація боргу, оформлення субсидій і установка лічильників. До того ж, в місті має запрацювати програма встановлення приладів обліку для соціально незахищених верств населення за рахунок місцевого бюджету.

Ігор Халімон, юрисконсульт абонентського відділу КП «Чернігівводоканал»: «У грудні 2016 року ми підготували 300 позовів. Судового збору ми заплатили більше 200 тисяч гривень. Якщо рахувати математично, то виходить: 2000 грн – борг, 800 грн. – судовий збір, 280 грн. – виконавчий збір та 48 грн. – авансовий внесок. У підсумку виходить, що сума боргу у людини зростає десь на 55%».

За злісних боржників, на яких роз’яснення не діють, візьмуться у державній виконавчій службі. На сьогоднішній день на виконанні у ДВС перебуває близько 3 тисяч судових рішень щодо примусового стягнення заборгованості. У грудні 2016 року було підготовлено додатково ще 300 позовів до суду на абонентів боржників.

Сергій П’ятниця, начальник управління державної виконавчої служби головного територіального управління юстиції в Чернігівській області: «Державний виконавець має право і можливість звернути стягнення на грошові кошти без перевірки майнового стану, якщо людина дійсно працює і отримує заробітну плату. Це якщо сума заборгованості не перевищує 16 тисяч гривень, а саме, 5 мінімальних розмірів заробітної плати з 1.01.2017 року. Також державний виконавець при здійсненні виконавчого провадження має право і обов’язок звернутись до суду з клопотанням щодо примусового проникнення до житла боржника, щодо його опису, арешту, в подальшому – його реалізації, щодо оголошення в розшук транспортних засобів, в подальшому – затримання та постановлення на штраф майданчик, оголошення в розшук боржника, якщо невідомо його місце проживання, також заборона виїзду за кордон».

З 5 січня поточного року запрацював єдиний державний реєстр боржників, який є відкритим. Відтепер будь-яка фізична чи юридична особа зможе зайти на сайт Міністерства юстиції і ознайомитися з інформацією про невиконані майнові зобов’язання боржників.

Засіть борги! Інакше ризикуєте власними коштами і навіть рухомим та нерухомим майном, які держвиконавець має право вилучати

Сюжет телеканалу "Дитинець"



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає