Четвер, 28 березня 2024, 20:48
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині триває боротьба з незаконним обігом алкоголю

10:52 24.02.2017    Коментарі  
 

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області повідомляють щодо заходів, спрямованих на виявлення та припинення фактів незаконного виготовлення та збуту через торгівельну мережу сурогатного алкоголю. Не зважаючи на численні повідомлення про випадки отруєння алкоголем, що прокотилися минулого року країною, кількість шанувальників такої продукції не зменшується.

Як бачимо, за результатами вже нинішнього року, не налякали ці прикрі випадки, серед яких були й смертельні, ні «виробників», ні продавців, ні покупців. Яскравим підтвердженням цього є викрита у лютому правоохоронцями Чернігівської області мережа «підпільних цехів» з незаконного виготовлення алкогольної продукції з розгалуженою схемою реалізації такої продукції. Організатори - троє мешканців Чернігова - облаштували у приватних помешканнях підпільні ґуральні, в яких мали змогу переробляти близько 30 тисяч літрів спирту на місяць. Було у них спеціальне обладнання, етикетки з логотипами торгівельних марок відомих виробників, упаковка та тара (традиційні скляні пляшки та пластикові пакети об’ємом по 2 та 10 літрів).

Як вже повідомлялося раніше, за результатами обшуків було вилучено 6 тон спирту, 11 тисяч 400 пляшок та 430 літрів горілки в пакетах «bag-in-box», обладнання для виготовлення підакцизної продукції, тара, пакувальний матеріал, транспортний засіб, яким здійснювалось перевезення фальсифікату. Попередня вартість вилученого майна склала 2 мільйони 300 тисяч гривень.

На даний час за вказаними фактами слідчими Головного управління ДФС у Чернігівській області проводиться досудове розслідування по відкритому кримінальному провадженню за ознаками частин 2 та 3 статті 204 Кримінального кодексу України. 

Покарання виробникам «оковитої» не уникнути

Про це свідчить вирок Деснянського районного суду м. Чернігова, який винесено у лютому цього року організованій групі осіб в складі трьох мешканців м. Чернігова. Молодики були викриті на виробництві та продажу горілчаного фальсифікату у березні минулого року.

Вироком суду правопорушників визнано винними у скоєнні злочинів, передбачених частинами 2 та 3 статті 27, частиною 3 статті 28, частинами 1, 2 та 3 ст. 204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення, зберігання, транспортування з метою збуту та збут незаконно виготовлених підакцизних товарів, які виготовлені з недоброякісної сировини, що становлять загрозу життю і здоров’ю людей, за попередньою змовою організованою злочинною групою осіб).

Кожного із обвинувачених засуджено до 5 років позбавлення волі.

Суд також прийняв рішення знищити вилучений фальсифікат та обладнання для його виготовлення.  

Відповідальність передбачена і кримінальна, і адміністративна – у залежності від виду порушення 

Фахівці ГУ ДФС в області розповіли, що продавці алкогольної продукції  також несуть відповідальність за реалізацію фальсифікату.

Адміністративна відповідальність в даній сфері передбачена ст. 164, 164-5, 177-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ст.17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та тягне за собою накладення значних сум штрафів, конфіскації алкогольних напоїв та розгляд питання щодо анулювання ліцензії на право торгівлі алкогольною продукцією.

Згідно ч. 1 ст. 204 Кримінального кодексу України «Незаконне придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, тютюнових виробів або інших підакцизних товарів» на порушників накладається штраф у розмірі від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогоднішній день це від 17 до 34 тисяч гривень).

Якщо ж дії з незаконного збуту товарів з недоброякісної сировини (матеріалів) становлять загрозу для життя і здоров'я людей та призвели до отруєння людей чи інших тяжких наслідків, то, відповідно до частини 3 статті 204 Кримінального Кодексу, це карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.


Автор: Відділ комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області
Коментарів ще немає