П'ятниця, 26 квітня 2024, 02:23
Повна версія сайту
;

Чернігівська ОДА, Міжнародний фонд соціальної адаптації та ЧНТУ підписали меморандум

15:02 24.02.2017    Коментарі  
 

13 років триває спільний україно-норвезький проект перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, членів їх родин. Суть проекту – професійна переорієнтація на цивільні спеціальності, які затребувані на ринку праці. Навчання за програмою — 500 годин, 4 місяці. Проект — це соціальна, правова адаптація і більше того – сприяння працевлаштуванню. Володимир Рубцов, президент Міжнародного фонду соціальної адаптації: «За тринадцать лет уже больше восьми тысяч у нас учасников проекта. Работаем мы сейчас с шестнадцатью университетами Украины. И партнером стратегическим с норвежской стороны является университет «Норт», который за время нашего сотрудничества из университетского колледжа за полярным кругом стал крупнейшим университетом на севере Норвегии, который расположен сейчас в девяти городах».

Другий рік триває співпраця з Чернігівським національним технологічним університетом. АТОвці Чернігівщини освоїли одне перспективне направлення — IT-шне, і почалися заняття за другим направленням – готельний сервіс. Володимир Рубцов: «Нам нравится работать, нравится молодая, очень энергичная команда, которая ищет всегда новые пути, направления, вот эту сложнейшую задачу по адаптации, в том числе участников АТО, она сейчас решает». Сергій Шкарлет, ректор ЧНТУ: «Десять занять проводить лектор з Норвегії, який вже не тільки теоретично, а й практично працював, не тільки з українськими, а й світовими, по програмах НАТОвців, соціальної адаптації, вони теж працюють з цими слухачами».

Про успіхи проекту йшла мова під час зустрічі президента фонду соціальної адаптації Володимира Рубцова та  ректора ЧНТУ Сергія Шкарлета з головою облдержадміністрації Валерієм Кулічем. Валерій Куліч, голова облдержадміністрації: «Нам би хотілося робити акцент на підготовку кадрів об’єднаних територіальних громад. Там найбільш проблемні питання і питання громади, яка створюється, це дуже велика проблема». Володимир Рубцов: «Мы должны способствовать развитию сотрудничества бизнесменов Норвегии и Украины в направлениях сельского хозяйства, энергоэффективность, рыбная промышленность».

Кожен рік фонд представляє три нових проекти в Міністерстві закордонних справ Норвегії, запевняє Володимир Рубцов. Гуманітарна програма вже успішно працює, настав час для виходу на інший рівень співпраці: соціальні та бізнес-проекти. Валерій Куліч: «Ця базова робота гуманітарна, вона повинна стати базовою для розвитку економічної співпраці. Тому що з урахуванням географічного розташування нашої області, країни Балтії і Скандинавії безумовно для нас дуже цікаві в економічному плані. Ми розуміємо, що ми область аграрна, ми маємо великий обсяг аграрної продукції. Країни Скандинавії — вони є північними і відповідно вони завжди імпортують аграрну продукцію. Безумовно, ми хочемо бути присутні на цих ринках.»

Наміри про подальшу співпрацю закріпили документально — було підписано тристоронній Меморандум між Чернігівською обласною державною адміністрацією, Міжнародним фондом соціальної адаптації та Чернігівським національним технологічним університетом.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає