П'ятниця, 26 квітня 2024, 23:10
Повна версія сайту
;

Якою буде «нова українська школа»?

10:49 13.03.2017    Коментарі 1  
 

«Нова українська школа» — це концепція реформування середньої освіти. У першому півріччі цього року очікується прийняття нового Закону «Про освіту». Школа буде 12-річною, чотири роки – початкова, наступні п’ять – базова, а останні три – профільна старша школа. Вона має ділитися на два компоненти: академічний ліцей та профільний – з наданням відповідної професії. Першою почне змінюватися початкова ланка.

Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації: «Головний меседж початкової школи, та і усієї школи в перспективі, – не тиснути на дитину, як інколи це буває, а заохочувати, сприяти тому, щоб вона розвивала свої таланти і здібності. Щоб у неї горіли очі і вона казала: Я завтра хочу ось на такий урок, я завтра хочу виконати ось оце».

Зараз діють робочі групи з обговорення нових програм і планів базової школи, до них долучаються і чернігівські педагоги. Взяти участь у цьому процесі можуть і батьки, адже реформу не повинні здійснювати лише чиновники, наголошує Микола Конопацький. До речі, хоча школи, де менше 25-ти дітей, фінансуватися державою не будуть, початкова освіта має все ж надаватися за місцем проживання. Це можливо, коли початківців п’ять і більше, є відповідна база, фахівці і бажання батьків. Головне, щоб освіта була якісною. Саме тому ще понад 10 років тому на Чернігівщині почали створювати мережу опорних шкіл.

Опорна, та ще й оновлена, — так кажуть в Чернігівському районі про Олишівську школу. Перед початком навчального року коштом спонсорів і зусиллями батьків та вчителів тут зроблено ремонт. Навчальний заклад розвивається.

Тетяна Шевченко,  директор Олишівської ЗОШ (Чернігівський район): «На сьогоднішній день навчаються 135 учнів, 24 педагоги. Колектив молодий, діючий, дуже перспективний. До нас приїжджають дітки зі Смолянки, хоча це і Куликівський район. До нас приїжджають дітки із Топчіївки, під’їжджають і із Серединки».

За законом опорними є навчальні заклади, які відвідує не менше двохсот дітей, і які мають у своєму складі філії. Важливо, аби такими вважалися ще й школи, до яких їздять діти з інших населених пунктів, на Чернігівщині школярів підвозять на навчання із майже семисот сіл. Про те, якими будуть школи, мають думати і об’єднані громади, особливо, зважаючи на бюджетні новації.

Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації: «Субвенцією державного бюджету фінансується лише зарплата вчителям. А все інше, це і технічно-обслуговуючий персонал, і утримання будівель і споруд, і проплата енергоносіїв, – це вже лягає на плечі громади».

Держава і область зокрема підтримують опорні школи, у навчальних закладах оновлюється матеріально-технічна база, закуповуються нові автобуси, лише минулого року було придбано 35. Передбачені кошти і на цей.

Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації: «Опорна школа – це найкраща школа, туди будуть спрямовуватися не тільки кошти на оновлення навчально-матеріальної бази, а в тому числі і дороги, щоб підвозити по якісній дорозі дітей. І на цей рік чималі кошти і в обласному бюджеті, і в державному передбачені на дороги».

Демографічна ситуація складна, населення області скорочується, відповідно і зменшується кількість учнів. Рівний доступ до якісної освіти – ось пріоритет, тому закриття малокомплектних шкіл – вимога самого життя, а не бажання управлінців зекономити гроші, каже Микола Конопацький. Тим більше, є такі навчальні заклади, де один вчитель може викладати десяток предметів, про які знання тут може йтися? Існує думка, що коли закрити школу – загине село, та є й інший бік проблеми.

Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації: «Буде робота на селі, будуть їхати люди, а для цього громадам і всім нам треба думати, як ці робочі місця створити, будуть народжуватися діти і буде школа».

Тож нова українська школа має стати результатом спільних зусиль і влади, і громади. Та ключова особистість тут – вчитель, наголошує Микола Конопацький. Адже без фахівців, які прагнуть змін, на одних вказівках згори успішної реформи не буде.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Гість Кори 2017-03-21 22:39:00

Найкраща освіта.яка була для всіх дітей будь-коли на території України,це- радянські загальноосвітні школи. Тоді були найкращі підручники, які, без зайвих слів, (краткость -сестра таланта) дійсно навчали, чого не скажеш про теперішні-придуркуваті.