Четвер, 25 квітня 2024, 00:02
Повна версія сайту
;

В Чернігові відзначили День українського добровольця. Фоторепортаж

09:10 15.03.2017    Коментарі  
 

В Чернігові відбулися урочисті заходи з нагоди першого відзначення в нашій державі Дня українського добровольця.

Розпочалися вони вчора, 14 березня, вже надвечір, о 17-й годині, біля стели пам'яті загиблих героїв АТО та Революції Гідності на Красній площі, куди прибули керівники області і міста - голова обласної ради Ігор Вдовенко та його заступник Арсен Дідур, очільник обласної держадміністрації Валерій Куліч, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, воїни АТО і Революції Гідності, представники громадськості, журналісти.

Зазначимо, що сьогоднішнє відзначення Дня українського добровольця в місті на Десні відбулося за ініціативи громадських організацій: «ДІЯ», «ГРІМ», «Правий сектор. Чернігів», добровольчого українського корпусу «Правий сектор», координаційної ради Всеукраїнського об'єднання «Майдан» в Чернігівській області та за підтримки обласної державної адміністрації, обласної та Чернігівської міської рад. До участі в цих заходах також були запрошені представники добровольчих батальйонів Рівненської, Тернопільської, Хмельницької,Сумської, Миколаївської, Кропивницької (Кіровоградської) областей, учасники Революції гідності, антитерористичної операції на сході України, родини загиблих героїв, волонтери...

Всеукраїнський захід з нагоди першого в нашій державі Дня добровольця відкрився Державниим Гімном України у виконанні духового оркестру обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм та військовим салютом.

Під звуки оркестрової музики учасники урочистостей поклали квіти до стел пам'яті загиблих героїв Антитерористичної операції на сході України та Революції Гідності, яких вшанували хвилиною мовчання і спільним молебнем. В честь світлої пам'яті загиблих від часу подій Революції Гідності та війни на Сході, що забрали життя 152 земляків, заупокійну літію за полеглими героями відправив учасник АТО, благочинний храму святої Великомучениці Катерини Української православної церкви Київського Патріархату, військовий капелан, протоієрей, отець Євген (Орда).

А далі відбувся флеш-моб пам'яті: з правого боку від стел героям АТО і Небесної Сотні на центральній алеї скверу ім. М. Попудренка було підготовлено обриси Малого герба України - Тризуб, який учасники заходів «оживили» з допомогою палаючих лампадок.

Під час заходу, ведучі пам'ятних урочистостей зазначили, що День українського добровольця відзначається в Україні вперше: відповідно до Постанови Верховної Ради № 4261 від 17 січня 2017 року ця подія проводитиметься щорічно саме 14 березня – фактично з дати анексії Кримського півострова військами Російської федерації та проведенням на південно-східних територіях України проросійських заколотів з закликами виходу з України та приєднання до складу сусідньої держави. Цей день і став справжньою датою народження Українського добровільно-визвольного руху, до якого вступиди десятки тисяч учасників столичного та місцевих майданів – творців Революції Гідності.

До речі, як було наголошено, серед чернігівських добровольців був і старший солдат 13-го окремого мотопіхотного батальйону Володимир Близнюк. У квітні 2014 року він із батьком - підполковником у відставці, пішов до військкомату, де вони зголосилися разом стати на захист Вітчизни. Проте батька не прийняли на службу за віком, мобілізували лише Володимира. Ідучи на війну він казав: «Хочу захищати Україну. Я тут народився і свою Батьківщину віддавати не буду. Крим забрали – а більше не віддам...». Володимир загинув 6 вересня 2014 р. під час дії «режиму припинення вогню», в смт Станиця Луганська (Луганська область).

Отож сьогодні перед учасниками урочистостей виступила мати загиблого героя, Олена Белеванцева, яка продекламувала присутнім в пам'ять про свого сина власний авторський вірш «Добровольці».

Опісля було наголошено, що цього року в нашій державі відзначається 100-річчя початку Української революції 1917-1921 років, а також прозвучали слова про подальшу мужню боротьбу за незалежну і вільну Україну, яку продовжили добровольці – воїни ОУН-УПА, серед яких було більше ста уродженців Чернігівщини. В честь багатолітніх змагань за незалежність України, на Красній площі Чернігова сьбгодні прозвучав актуальний і до нині Гімн Української повстанської армії «Зродились ми», яку виконала співачка, активна громадська діячка, волонтерка Алла Архіпенко разом із своєю донькою.

А завершальні заходи з нагоди Дня українського добровольця, продовжилися в приміщенні Кіно-культурного центру з національно-патріотичного виховання дітей та молоді (колишній кінотеатр імені Щорса). Тут перед учасниками пам'ятного свята виступили голова облдержадміністрації Валерій Куліч, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, а також пройшло вручення обласних, міських та церковних нагород і відзнак добровольцям і волонтерам та відбулася велика патріотична концертна програма.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі, фото з сайту обласної ради та Павла Пущенка
Коментарів ще немає