Четвер, 25 квітня 2024, 14:42
Повна версія сайту
;

Ямковим ремонтам доріг бути й цьогоріч

11:22 17.03.2017    Коментарі  
 

Цього тижня інформаційні сайти Чернігівщини замайоріли повідомленнями про те, що Чернігівщина пасе задніх за рівнем фінансування ремонту доріг в цьому році – 3,8 мільйона. Такі висновки випливають з результатів дослідження Громадської організації «Громекс», яка проаналізувала пропозиції дорожників на сайті державних закупівель «Прозорро».

Втім, самі дорожники демонструють перелік з восьми об’єктів поточного та середнього ремонту, які вже затверджені Кабміном на цей рік, на суму 121 мільйон гривень. Хитрість в тому, що тендерні процедури по ним були проведені ще торік.

Володимир Гузема, начальник Служби автомобільних доріг в області: «В нашій області ці тендерні процедури пройшли ще в минулому році. Були виділені кошти з місцевого бюджету, невеличкі кошти, але це нам дало можливість ще в минулому році провести всі тендерні процедури, зробити проектно-кошторисну документацію і вже на перше січня ми мали всі проторговані об’єкти і всі заключені контракти, які у нас в цьому році в постанові єсть».

Втім, кажуть у Службі і тут не обійшлося без ложки дьогтю, адже реально стовідсоткове фінансування — 37 мільйонів гривень — дорожники мають лише на один із них.

Володимир Гузема, начальник Служби автомобільних доріг в області: «Це поточний ремонт автодороги М-02. Від Іванівки, мимо Количівки, до Чернігова — це так званий південний під’їзд. Технологія, якою ми працюємо по дорозі М-01, — це гарячий ремікс плюс мультімак, тобто зверху захисний шар. По графіку, який погоджений з підрядником, 25 квітня він повинен вийти на цю ділянку дороги».

На решту об’єктів виділено лише одну п’яту від потреби. Хоч готувалися дорожники до ремонтного періоду з огляду на анонсовані урядом мільярди, та не так сталося, як гадалося. З 14-ти виділених на всю Україну мільярдів гривень сім підуть на погашення заборгованостей минулих років. Тож на потреби цього року залишається лише шість мільярдів вісімсот мільйонів. Половина від обіцяного – на всю Україну.

Це – ремонт. Але ж дороги треба ще й утримувати.

Володимир Гузема, начальник Служби автомобільних доріг в області: «Якщо брать по Чернігівській області, на цей рік вже проторговано у нас експлуатаційне утримання доріг загального користування державного і місцевого значення на очікувану суму 1 мільярд 186 мільйонів,  але це та сума, яку наші спеціалісти прорахували згідно з мережею доріг згідно з тими заходами усіма, які треба зробить. На жаль, сума заключного контракта  з ДП «Чернігівський облавтодор» — це сума близько 105 мільйонів лише».

Тож ямковим ремонтам бути й цьогоріч.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає