Четвер, 18 квітня 2024, 23:05
Повна версія сайту
;

Студенти Чернігова визначали власний внесок в глобальну економію ресурсів

12:41 17.03.2017    Коментарі  
 

Економія коштів – критичне питання не тільки для пенсіонерів, а й для студентів. Саме тому Громадянська мережа ОПОРА 15 березня провела інформаційну зустріч та вікторину «Я прагну бути корисним своїй державі. Зберігаючи енергоресурси – формую майбутнє» в Чернігівському національному технологічному університеті.

Учасники вікторини висловили власні думки з приводу того, за рахунок яких ресурсів формується державний бюджет, чи стимулює субсидія економію ресурсів та як кожен з нас може вплинути на зменшення сум у платіжках.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталя Висіканець наголосила: «Відчутна економія лише тоді, коли кожен на власному гаманці побачив скорочення навантаження. А це можливо тільки завдяки спільним зусиллям всіх членів родини, або людей, які проживають на одній житловій площі. Адже ситуація, коли один економить світло, а інший не вимикає пристрої з розеток, не дає реальних результатів. При цьому важливий раціональний розподіл ресурсів. 75-80 % електроенергії дозволяє зберегти заміна звичайних лампочок на енергозберігаючі, оскільки їхня світловіддача в середньому у п’ять разів вища».

Здивуванням для студентів був факт, що режим очікування електронних приладів теж коштує грошей, а не вимкнені з розеток прилади продовжують використовувати енергію. Встановлення лічильників дозволить контролювати, скільки ви споживаєте і за що платите. Відтак, якщо приймати душ замість ванни, тільки за тиждень можна зекономите 400 л води. Більше того, використання сучасних систем опалення, наприклад, індивідуальних теплових пунктів, дозволяє самостійно регулювати подачу тепла до будинку, залежно від погодних умов.

Розбирали й інші методи економії в будинку: не використовувати довгі штори або переходити на жалюзі. Довгі штори «з’їдають» тепло, яке б мало надходити до вашої кімнати; щільно закриті двері та вікна дозволять утримати тепло в приміщенні. Купуючи електричні прилади, звертайте увагу на маркування від класу А до G. Клас А ++ – найбільш економні, далі йдуть менш економні: А+, А, В, С, D, G. Використовуйте сонячну енергію і без сонячних батарей: протягом дня давайте змогу сонячним промінням потрапляти в кімнату, а ввечері зачиняйте штори, аби унеможливити втрату тепла.

Студенти долучилися до деталізованого обговорення та запропонували власні ідеї економії ресурсів вдома. Для детальнішого вивчення обговорених питань учасники інформаційної зустрічі отримали матеріали, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».


Автор: Марія Стронська
Коментарів ще немає