Четвер, 25 квітня 2024, 08:41
Повна версія сайту
;

Хто має сплачувати податок на нерухомість?

08:53 20.03.2017    Коментарі  
 

60, 120, 180 і не більше —  саме такими квадратними метрами обмежується податкова пільга для власників житла. Якщо у вас квартира більше 60 м2, будинок – більше 120, а те й інше разом більше 180 – до 1 липня податківці порадують вас листом-попередженням. За кожен метр понад ліміту потрібно буде сплатити 10 грн. 34 коп. Олена Березовська, заступник начальника відділу Чернігівської податкової інспекції: «Звертаються деякі платники і акцентують увагу на те, що з ним прописані дружина, діти. В кодексі зазначено, що платниками є тільки власники і відповідно власники до тих часток об’єктів нерухомості, якими вони володіють».

Скасованому торік праву надавати додаткову пільгу на квадратні метри чернігівські депутати протиставили зменшення податкової ставки. Юлія Лисенко, начальник фінансового управління Чернігівської міської ради: «Таким чином, люди за квадратний метр будуть сплачувати навіть менше, ніж торік, але зменшилась пільгова площа. Так вирішили наші законодавці, на жаль.  Ті чутки щодо оподаткування господарських будівель, то в  принципі ніяких змін щодо цього не було і нашим рішенням передбачено, що вони всі не оподатковуються. А гаражі оподатковуються тоді, якщо їх площа перевищує 25м2».

Стосовно дач, то, як запевняють спеціалісти, сплачуватимуть за них лише ті, хто оформив їх як житлове майно. Таких будинків в Чернігові небагато. Олена Березовська: «В разі розбіжностей між даними платника податків і контролюючого органу, платник може звернутися для проведення звірки – ставки, розміру, власника і тому подібні питання на основі оригіналів документів, якими володіє платник. І потім контролюючий орган виносить йому нове податкове повідомлення-рішення, а попереднє скасовується».

Податок на нерухомість залежить від мінімальної заробітної плати. З січня вона зросла до 3200 грн. Реакція була на випередження. Юлія Лисенко: «Ми також у грудні місяці прийняли рішення відповідно до змін до Податкового кодексу і зменшили вполовину ставки  по нерухомому майну. У нас було 0,75, а зараз це буде 0,375».

Це вже інформація на майбутнє. В цьому році люди платитимуть за 2016 рік і за попередніми ставками.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає