П'ятниця, 29 березня 2024, 11:23
Повна версія сайту
;

У Чернігові стартує місячник добровільної здачі зброї

16:34 20.03.2017    Коментарі  
 

З 1 по 30 квітня в Чернігівській області, як і по всій Україні, проводиться місячник добровільної здачі зброї. У зв'язку з нелегкою криміногенною обстановкою в країні, закликаємо громадян з розумінням поставитись до вимог МВС і здати до поліції вогнепальну зброю, що не є законно зареєстрованою належним чином.

Нагадаємо, що всі, хто в цей період, з 1 по 30 квітня, добровільно принесе і здасть в підрозділи дозвільної системи вогнепальну чи холодну зброю, боєприпаси та вибухівку, будуть звільнені як від адміністративної, так і від кримінальної відповідальності.

Для тих же, хто з якихось причин не бажає розлучатися з незаконною вогнепальною або холодною зброєю, закон передбачає досить суворе покарання.

Так, стаття 263 Кримінального кодексу України «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами» передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Що ж стосується гладкоствольної мисливської зброї, то тут передбачена адміністративна відповідальність. Стаття 190 Кодексу України про адміністративні правопорушення наголошує, що «Придбання, зберігання, передача іншим особам або продаж громадянами вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду без відповідного документа дозвільного характеру, виданого уповноваженим державним органом» - тягне за собою накладення штрафу від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої. А в разі повторного порушення – штраф від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї».

Кримінальна відповідальність настає і в разі виявлення незареєстрованої холодної зброї (кинджалів, фінських ножів, кастетів та ін). Згідно ч.2 ст. 263 Кримінального кодексу передбачений «штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років».

Варто зазначити, що мисливські гладкоствольні рушниці, газові пістолети, які не були раніше зареєстровані в органах внутрішніх справ, після перевірки (якщо зброя не була викрадена чи не була знаряддям злочину), можна зареєструвати і в подальшому володіти та користуватись нею.

Також, у зв’язку з воєнними діями на сході країни, до міста може потрапляти нелегальна вогнепальна зброя армійських зразків. Це стосується зброї, яку громадяни, що прибувають у місто з зони АТО, привозять з собою в якості сувенірів. Причому, вони не замислюються над тим, що таки дії є незаконними і також передбачають  покарання.

Тож усіх громадян, які мають незареєстровану вогнепальну чи холодну зброю, боєприпаси та вибухівку, а також громадян, які знайшли зброю, боєприпаси часів Другої Світової війни, просимо звернутися до поліцейських дозвільної системи Чернігівського відділу поліції з метою її реєстрації або здачі та прийняття відповідного рішення.

Насамкінець нагадуємо адресу дозвільної системи м. Чернігова: вулиця Шевченка, 9. Довідки за телефоном 619-885.


Автор: Група дозвільної системи Чернігівського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області
Коментарів ще немає