П'ятниця, 26 квітня 2024, 02:14
Повна версія сайту
;

Мати достойні умови проживання на селі – це можливо

11:45 21.03.2017    Коментарі  
 

Мати достойні умови проживання на селі – це можливо. Регіональна програма «Власний дім» — пільгові кредити під 3% річних на строк до 30 років для жителів сіл, селищ та малих міст. Майже 18 років ця програма діє на теренах Чернігівщини. За цей час жителі області отримали 6800 таких кредитів на суму майже 100 мільйонів гривень.

Олександр Буцко, директор обласного Фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі: «Основні умови кредитування – це працювати і жити в сільській місцевості. Це основне. Інше – щоб дійсно була платоспроможність, як завжди».

З початком дії нової програми на 2016-2020 роки сума пільгового кредитування збільшилась удвічі. Тепер максимум – 300 тисяч гривень. Це зокрема на нове будівництво житла. 150 тисяч — на добудову,  реконструкцію або капітальний ремонт вже існуючого житла, 200 тисяч — на придбання будинку або квартири. А також 50 тисяч на «цивілізацію» — обладнання домівки  газом, водою, електроенергією або котлами. Також можна отримати 100-150 тисяч гривень на розвиток особистого селянського господарства (наприклад, купівлю скота) та облаштування господарських приміщень.

Олександр Буцко, директор обласного Фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі: «В основному беруть на реконструкцію. А останнім часом ми ввели і включили до правил капітальний ремонт. Свого часу, коли газ був дешевий, в основному брали у нас на інженерні мережі. Це газифікація села, водопостачання. Але беруть як на будівництво житла, так і на покупку».

За даними обласного Фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, наразі в області проживає понад 600 тисяч осіб — потенційних користувачів такого кредитного продукту. Такі пільгові кредити доступні багатьом жителям сільської місцевості. Проте першочергові пільгові категорії — це учасники АТО та багатодітні родини. Комунікувати з фондом людина, що хоче отримати пільговий кредит, має через місцеві органи влади.

Олександр Буцко, директор обласного Фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі: «Це звернення до районної адміністрації або сільської ради. Тобто вони звертаються до нас із проханням видати кредити. Тобто ми в основному працюємо з місцевими органами влади».

У минулому році на програму «Власний дім» в області використано 9 мільйонів 400 тисяч гривень з бюджетів різних рівнів. У цьому планується залучити трохи менше – 8 мільйонів 600 тисяч гривень. У фонді сподіваються, що протягом року цю суму вдасться збільшити, адже бажаючих отримати пільговий кредит чимало. Наразі у фонді на розгляді знаходиться понад півтори сотні нереалізованих клопотань, що надійшли від жителів області, на суму понад 15 мільйонів гривень.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає