П'ятниця, 29 березня 2024, 10:19
Повна версія сайту
;

Патріотів з Волонтерського агітпотягу не пустили у Спаський собор

08:58 27.03.2017    Коментарі  
 

20-21 березня Волонтерський агітпотяг «Труханівська Січ» перебував на Чернігівщині. Його пасажири: школярі, студенти, волонтери, громадські діячі, активісти та військові.

«Потяг Єднання України «Труханівська Січ» започаткований за ініціативи 86 громадських та волонтерських організацій, за підтримки Президента України в рамках реалізації програми з підтримки національної єдності.
Мета акції: сприяти консолідації суспільства та взаєморозумінню мешканців різних куточків нашої країни, піднесенню патріотичного духу українців, а також популяризації національної культури. Ініціатива спрямована на розвиток волонтерського руху, активізацію міжрегіонального співробітництва, посилення діалогу та зміцнення взаєморозуміння жителів різних регіонів держави у справі розбудови України.

Всеукраїнська акція цього року розпочалася 9 березня. Після Коростеня, Житомира, Полтави, Умані, Кропивницького, Харкова та Сум близько 250 активістів завітали на стародавню Чернігівщину.
Гостям провели екскурсію по Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця»; у селі Крути відбулося покладання квітів до Меморіалу пам’яті Героїв Крут, молодіжний патріотичний флешмоб у рамках молодіжної акції «100 добрих справ до 100 річчя подвигу Героїв Крут», літературні читання.

У Чернігові патріоти зустрілися з керівництвом області, молодіжним активом та волонтерами; переглянули фільм «Спадок нації»; ознайомилися з історичними пам’ятками міста. Екскурсію для них по архітектурних спорудах проводили наукові співробітники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Проте, у Спасо-Преображенський собор учасників Волонтерського агітпотягу не пустили. Патріоти не змогли побачити інтер’єр однієї із найдавніших пам’яток домонгольського періоду, бо двері перед гостями закрили…

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» (балансоутримувач пам’ятки) надіслав звернення Управляючому Чернігівської єпархії Української Православної церкви Митрополиту Чернігівському та Новгород-Сіверському Амвросію (Полікопі А.Я.) і настоятелю Спасо-Преображенського собору УПЦ, протоієрею Георгію (Щербатюку Г.І.). Генеральний директор музейного закладу Юрій Соболь звернув увагу на порушення Договору про строкове безоплатне користування Чернігівською єпархією Української Православної церкви пам’яткою архітектури національного значення Спасо-Преображенським собором ХІ ст., Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», що є державною власністю (від 14 вересня 2016 року № 4). Зокрема, у правах та обов’язках Користувача (Чернігівська єпархія УПЦ) вказується, що Користувач зобов’язується використовувати майно (Спаський собор) тільки за призначенням, а саме для проведення богослужінь та релігійних обрядів, а також проведення екскурсій Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній».
Юрій Соболь звернувся з проханням надати пояснення щодо порушення умов згаданого Договору та вжити відповідних заходів для недопущення подібних випадків у майбутньому.

Довідка

Спасо-Преображенський собор (ХІ ст.) є пам’яткою архітектури національного значення (охоронний № 811). Використовується Українською православною церквою для проведення релігійних обрядів. Балансоутримувач — Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній».


Автор: Сергій Черняков, учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»
Коментарів ще немає