Четвер, 18 квітня 2024, 09:28
Повна версія сайту
;

Про щорічні загальні збори у Харитонівці (Срібнянський район)

14:10 29.03.2017     
 

Зала, у якій проходили щорічні загальні збори у Харитонівці, ледве вмістила всіх жителів села, які прийшли на зібрання, а також представників двох сільгосптовариств, які обробляють харитонівські землі – СТОВ “Батьківщина” та ТОВ Агрофірма "Обрій" LTD з села Харкове Талалаївського району.

Початок зборів здавалось би не передбачав виникнення конфліктних ситуацій. Звіт сільського голови, обговорення, виступи представників з району та сільгосптовариств давали змогу кожному висловити свою точку зору на ті чи інші питання сільської громади, внести свої пропозиції, звернути увагу на проблеми.

У своєму звіті перед громадою сільський голова Юрій Остапенко розповів про роботу ради, питання, які розглядались на засіданнях сесій та виконкомів, про роботу по благоустрою, допомогу громаді обох сільгосппідприємств.

І СТОВ “Батьківщина”, і ТОВ Агрофірма "Обрій" LTD своєчасно сплачують податки та орендну плату за землю, дають роботу відповідно для 45 та 20 жителів села.  Проте, плата за оренду майнових паїв ТОВ Агрофірма "Обрій" LTD не виплачує протягом п'яти років.

 Від “Обрію” через Благодійний фонд Сергія Тігіпка громада одержала у минулому році по соціальній угоді 40 тис. грн. Постійну підтримку одержує громада від СТОВ “Батьківщина”. Це, зокрема, допомога у проведенні Дня села, участі громади у Воздвиженському ярмарку у Срібному, розчистці доріг від снігу та інші.

Вагомі досягнення жителів громади у спортивному житті. Футбольна команда села торік виборола почесне третє місце у чемпіонаті району з футболу, приймали участь у розіграші Кубків до Дня Перемоги та Дня Незалежності. В цьому році виграли два турніри з міні-футболу. У жовтні минулого року приймали участь у районній спартакіаді до Дня захисника України, де також вибороли третє місце.

Доходна частина сільського бюджету за минулий рік склала 902 тис. грн., що на 45,3% більше ніж планувалося. Субвенція районному бюджету склала 103,5 тис. грн. Ці кошти були використані на придбання спортивного інвентаря для Карпилівської і Гриціївської шкіл, інсулінів для хворих на цукровий діабет, вікна та дверей для Харитонівського ФАПу, допомогу редакції газети “Срібнянщина, комунальному підприємству “Трудовий архів”, на виплату заробітної плати працівникам заробітну плату працівникам Карпилівської і Гриціївської шкіл та Харитонівського ФАПу.

На зборах відбулося знайомство жителів села із новим генеральним директором ТОВ Агрофірма "Обрій" LTD Олегом Фіщуком, який на день проведення зборів лише другий день перебував на цій посаді. Олег Ростиславовивич поділився своїм баченням співпраці агрофірми та власників паїв, закликав усіх до конструктивної роботи і відповів на довгий перелік запитань. Жителі села цікавились, зокрема, чому не видані частині власників паїв їхні примірники договорів оренди, коли будуть викуплені майнові паї, чи може агрофірма допомогти з виділенням землі для громадського пасовища, чому не дозволяють на кілька днів завезти на тік зерно, яке в рахунок орендної плати від СТОВ “Батьківщина” одержують жителі села, чи можна посіяти на землях агрофірми хоч по десять гектарів гречки, проса, соняху для переробки на крупу та олію, чому в сільських магазинах немає у продажу борошна, яке виробляє агрофірма.

Перед жителями виступив директор СТОВ “Батьківщина” Микола Дмитренко. Він розповів про умови оренди землі в товаристві, допомогу соціальній сфері. До речі, саме в день зборів автомобіль “Батьківщини” мав доставити в село подарунок для громади, точніше для її найменших жителів – сучасний дитячий майданчик. А ще “Батьківщина”, як пообіцяв Микола Дмитренко, у цьому році побудує для харитонівчан автобусну зупинку та допоможе відремонтувати греблю ставка. Як і торік трактори товариства оратимуть городи власників паїв за пільговою ціною 8 грн. за сотку.

Більш детально про оренду землі, оформлення спадщини розповів начальник земельного відділу товариства Сергій Беребенець. Він порадив жителям села не укладати  договори на значні терміни, орієнтуючись на мінімальний термін 7 років.

Конструктивна робота зборів закінчилась, коли до трибуни вийшов директор із земельних питань  ТОВ "ТАС АГРО" Андрій Левковець. Від нього перепало на горіхи не тільки виступаючим, але і їхнім родичам, яких не було у залі.  Мабуть, забувши про свою досить високу посаду у агрохолдингу, він не вибирав слів, то називаючи присутніх, чиї репліки йому не сподобались, собаками, то наліво і направо сипав порадами замовкнути і не брехати, перебивав виступаючих, не звертаючи уваги на неодноразові зауваження сільського голови. Апофеозом цього театру одного актора стала роздача грошей у президію зборів. Чи то в знак вдячності за зауваження, чи щоб похизуватися своїми достатками. Прикро, що не побачив цього виступу Сергій Леонідович Тігіпко. Мабуть, він не залишив би такого оратора і борця за позитивний імідж агрохолдингу без заслуженого заохочення.

Розрядити ситуацію спробував генеральний директор "Обрію" Олег Фіщук. Склалось враження, що побачене і почуте виявилось для нього зовсім неочікуваним. Те, що відбувалося у залі він назвав “шоу” і попросив у присутніх вибачення “за таких горе-керівників і юристів”.

У роботі зборів також взяли участь і виступили заступник голови райдержадміністрації Ірина Мартинюк та дільничний Срібнянського відділення поліції Ігор Лазутін. 

Матеріал розміщений на умовах рівного доступу як відповідь на публікацію  «Шоу» на Срібнянщині, або як поставили Миколу Дмитренка на своє місце

 


Автор: Чернігівщина: події і коментарі