П'ятниця, 29 березня 2024, 16:53
Повна версія сайту
;

Малі міста Баварії – гідний приклад для сталого розвитку об’єднаних територіальних громад Чернігівщини

14:48 29.03.2017    Коментарі  
 

«На службі демократії, миру та розвитку» – під таким гаслом здійснює свою діяльність Фонд Ганса Зайделя, який був створений піввіку тому в Мюнхені (Німеччина). За майже чверть століття діяльності цієї поважної міжнародної фундації в Україні його експерти прищепили європейські стандарти та демократичні принципи в багатьох сферах суспільного розвитку. Не один українсько-німецький проект Фонду було впроваджено і на теренах Придесення. Адже перші позитивні паростки співпраці Фонду з територіальними громадами древнього Сіверського краю проросли ще в 1997 році минулого століття.

А сьогодні, в Чернігові, у конференц-залі обласної ради презентовано новий українсько-німецький проект Фонду Ганса Зайделя "Сталий розвиток об'єднаних громад Чернігівської області", який «стартував» із дводенного семінару (29-30 березня) для керівників об'єднаних територіальних громад та сільських, селищних, міських голів, які виступили ініціаторами подальшого об'єднання очолюваних населених пунктів в єдині громади. Від імені депутатського корпусу головного органу представницької влади краю учасників презентації нового українсько-німецького проекту та семінару привітав заступник голови обласної ради Арсен Дідур.

Він висловив щиру вдячність представникам проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, Молдові та Румунії на чолі з його регіональним керівником Даніелем Зайберлінгом, які прибули до міста на Десні аби взяти участь у відкритті проекту, за допомогу, яку надає ця міжнародна фундація Україні в реформуванні місцевого самоврядування та децентралізіції влади. Як зазначив промовець, сьогодні в нашій країні головне – подолати корупцію, провести якісні владну, економічну, земельну та інші реформи, які б підвищили рівень життя наших громадян до європейських стандартів...Керівник побажав учасникам семінару плідної роботи та подальших успіхів у праці на благо рідного краю і держави.

Від державної виконавчої влади регіону учасників заходів привітав перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич. Він наголосив, що сьогодні Чернігівщина займає в країні десяте місце по темпах об'єднання громад, а заодно висловив сподівання, що подальша плідна співпраця області з Фондом Ганса Зайделя принесе в процес реформування ще більше позитивного досвіду, який треба сповна використовувати.

У свою чергу очільник проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, Молдові та Румунії Даніель Зайберлінг подякував чернігівській стороні за щирий прийом та окреслив головні напрями подальшої співпраці.

Перед присутніми також виступили директор обласного Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади і місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Володимир Бойко та модератор проекту, голова правління ГО Інститут Врядування Анатолій Чемерис. А з досвідом та основними формами створення і сталого розвитку об'єднаних громад Баварії ознайомив учасників семінару професор Юрген Вальхсьофер.

Нагадаємо, що діяльність Фонду на теренах Чернігівщини стартувала ще в 1997 році. Спочатку із інтелектуальних інновацій – семінарів і тренінгів для працівників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, а потім і підтримкою в реставрації окремих історико-культурних об'єктів нашого краю, в напрацюванні інвестиційних проектів соцільного розвитку різних сфер забезпечення життєдіяльності наших міст та селищ.

Зокрема, цьому сприяв, підтриманий Фондом у 2013-2014 роках, проект «Сталий розвиток міст Чернігівської області» та ряд інших суспільно-інноваційних перспективних новацій з прискорення і підтримки реформ в Українській державі.

Сьогодні ж, учасників семінару чекають не менш цікаві відкриття, адже вони протягом двох днів будуть знайомитися і вивчати європейські підходи та основні інструменти забезпечення сталого розвитку об'єднаних громад на прикладі малих міст Баварії.

І такі заходи, як зазначили організатори, будуть проходити за участю чернігівських керівників ОТГ та ініціаторів їх створення майже щомісяця на лише на Придесенні, але і в інших регіонах та містах України.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає