П'ятниця, 29 березня 2024, 12:14
Повна версія сайту
;

У Чернігові пройшло засідання регіонального відділення Асоціації міст України

07:47 30.03.2017    Коментарі  
 

Вчора, 29 березня, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко провів засідання регіонального відділення Асоціації міст України на тему «Реформування місцевого самоврядування. Вдосконалення законодавчої бази». 

Форум проходив у залі Чернігівської облдержадміністрації. Участь у ньому взяли керівники територіальних громад Чернігівської області, народний депутат Олександр Кодола та начальник Управління захисту економіки в Чернігівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України Володимир Нідзельський.

Засідання АМУ відбулося в рамках реалізації проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) за підтримки USAID.

Під час засідання обговорені питання, серед яких: «Зміни до законодавства та їх вплив на розвиток місцевого самоврядування», «Актуальні проблеми, що стримують розвиток місцевого самоврядування», «Практичні аспекти діяльності територіальних громад», «Вплив ВР на зміцнення місцевого самоврядування».

Серед порушених питань окремі стосувались забезпечення громадського порядку та своєчасне виявлення порушників чинного законодавства. Представники територіальних громад Чернігівщини зі своїми наболілими питаннями звернулись до начальника Управління захисту економіки в Чернігівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України Володимира Нідзельського. 

Зокрема, керівників територіальних громад турбують питання боротьби з гральним бізнесом, незаконним продажем спиртних напоїв та інші. Було також зазначено, що в деяких громадах працює 1 дільничний на 21 село. Міський голова звернув увагу очільника поліції на проблему незаконних забудов у місті, несплати податків протягом багатьох років деякими чернігівськими підприємцями та інші.

У ході спілкування керівники територіальних громад торкнулись питань, з якими вони найбільше стикаються у ході реалізації   політики децентралізації в країні. Зазначено, що метою політики децентралізації є створення фінансово самодостатніх територіальних громад, спроможних вирішувати всі питання громади самостійно. Втім, попри те, що сьогодні громади дійсно мають значні власні надходження, з кожним роком збільшуються й фінансові навантаження. 

Владислав Атрошенко підкреслив, що Чернігів, зокрема, при тих самих надходженнях, отримав додаткові фінансові навантаження – професійно-технічну освіту, компенсацію пільгових категорій громадян та інші. Особливо важкою проблемою для міських громад є фінансування гемодіалізу, тому що це лікування дуже дорого вартісне (для Чернігова - 35 млн грн).

Чернігівський міський голова, звертаючись до народного депутата Олександра Кодоли, висловив своє переконання щодо необхідності вирішувати найбільш складні питання на державному рівні. Серед таких проблем він назвав наступні: централізовану політику щодо вивозу сміття, оновлення всіх інженерних мереж та комунікацій, перехід на електронний документообіг, впровадження проектів «Розумне місто» або «Безпечне місто».

- У всіх цих питаннях необхідне державне мислення, потрібно вивчати кращі практики та впроваджувати їх по всій країні, - сказав Владислав Атрошенко.  


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає