П'ятниця, 29 березня 2024, 15:35
Повна версія сайту
;

Посол Індії рекомендує Чернігівщині вирощувати боби

07:50 30.03.2017    Коментарі  
 

«Чому Канада, а не Україна?» Індії, одній з найбільших країн світу і найбільшій вегетаріанській країні світу, не вистачає 10 мільйонів тонн бобів. Зараз їх до Індії експортує Канада, а могла б Україна, в тому числі і одна з п’ятірки аграрних областей – Чернігівщина. Перспективи ринку в 1 мільярд 250 мільйонів людей під час свого першого візиту на Чернігівщину її підприємцям презентував особисто посол Індії в Україні Манодж Кумар Бхарті.

Традиційна протокольна зустріч в облдержадміністрації, на якій голова описує послу Індії в Україні потенціал – насамперед аграрний – Чернігівщини…

Валерій Куліч, голова облдержадміністрації : “Минулого року ми зібрали рекордну кількість зерна в області за всю історію – більш ніж 3 мільйоні 700 тисяч тонн».

І зустріч у форматі взаємної презентації потенціалу і бізнес-домовленостей з підприємцями Чернігівщини.

Манодж Кумар Бхарті, Надзвичайний і Повноважний Посол Індії в Україні: «Під час нашої зустрічі з губернатором він озвучив показник рівня торгівлі між Чернігівською областю і Індією — 21,5 мільйон доларів. Але між Україною і Індією в минулому році рівень двосторонньої торгівлі складав 2,3  мільярди доларів. Ми плануємо підняти його до 3 мільярдів доларів».

В тому числі і за участю Чернігівщини, яка поки у Індії більше купує, ніж продає. Але за минулий рік область збільшила показник експорту до країни, яка займає перші місця у світі за інтенсивністю розвитку економіки і індексом рентабельності. Не кажучи вже про розмір потенційного ринку – 1 мільярд 250 мільйонів чоловік.

Серед експортних лідерів Чернігівщини – деревина, технічні папери (завдяки найбільшій у світі фабриці технічних паперів у Корюківці), і лідер лідерів – аграрна продукція, в першу чергу зерно. А посол Індії під час зустрічі з місцевими підприємцями порекомендував їм вирощувати боби, горох і сочевицю для найбільш вегетаріанської країни світу.

Манодж Кумар Бхарті, Надзвичайний і Повноважний Посол Індії в Україні: «Індія щороку потребує 19 мільйонів тонн бобових, але сама виробляє дев’ять. Нам бракує 10 мільйонів тонн. Ми імпортуємо бобові з Канади. Чому українські аграрії не виробляють бобові?».

Підприємці пояснюють – в нинішніх українських умовах малому і середньому бізнесу складно перепрофілюватися.

Денис Залеський, підприємець: «Почему Канада, почему не мы? У нас в год выделено государственным Фондом поддержки фермерского хозяйства 50 миллионов гривен. На всю страну. Деньги в Украине колоссально дорогие, мы не имеем возможности покупать современное высокотехнологичное оборудование».

Зараз підприємці готові до партнерства з індійською стороною у будівництві та проектуванні, інноваціях у середній освіті. В Україні навчаються тисячі індійських студентів – і через елементарний дефіцит вищих навчальних закладів на таку кількість молодого населення (його середній вік – 29 років, Індія – наймолодша країна світу), і через досить високу якість української вищої освіти. Посол Манодж Кумар Бхарті каже, для подальшого розвитку його країні необхідна співпраця з такою країною, як Україна. В тому числі і її продовження в авіації та галузі високих технологій  — чернігівське підприємство «Рапід» виконало уже 7 контрактів з індійською стороною, серед них і замовлення для Індійського космічного агентства.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає