Субота, 20 квітня 2024, 11:49
Повна версія сайту
;

Заборгованість по виплаті зарплат скорочується

14:17 30.03.2017    Коментарі  
 

26 підприємств Чернігівщини заборгували своїм найманим працівникам майже 11 мільйонів гривень. Про це йшлося під час засідання профільної тимчасової комісії. Серед найбільших боржників — підприємства міст обласного значення, де свого часу було сконцентровано виробничі комплекси. Йдеться про чернігівські радіоприладний завод з 3,1 мільйонів боргу та філію компанії з виробництва паркету з фінансовим тягарем в 1,1 мільйони, ніжинські «дочку» НАК «Надра України» з шістьма сотнями тисяч гривень та комбінат хлібопродуктів з трьома сотнями та «Хімтекстильмаш», який завинив своїм працівникам півмільйона гривень.

Та, за словами фахівців департаменту соцзахисту, в перші місяці 2017 року ситуація почала змінюватися на краще.

Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації: «Якщо взяти показники, то в загальноукраїнськоу рейтингу Чернігівська область станом на сьогодні посіла третє місце за темпами погашення заборгованості з виплати заробітної плати до початку року. Якщо ми на початок року мали більше 20 мільйонів, то на сьогоднішній день у нас уже обраховується 10,6 мільйона».

Зокрема зменшилася загальна заборгованість семи підприємств, які перебувають у стані санації. Одне з них — Ніжинський завод інженерного обладнання — в лютому повністю розплатилося зі своїми працівниками.

Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації: «18 районів у нас взагалі не мають заборгованості, це також позитив. Якщо подивитися за напрямками діяльності, то є позитив в тому, що у нас підприємства сільського господарства не мають боргів на сьогоднішній день. Оскільки наша область аграрна, то це також є показник».

В чотирьох районах області проблеми із заборгованістю є — на суму трохи більше двох мільйонів гривень. Незмінною залишилися суми боргу Бобровицького молокозаводу, Холминського спиртзаводу, Менського м’ясовиробничого комплексу «Панвітек» та компанії «Ватес».

Окрім загального зниження рівня заборгованості по зарплатах, члени комісії відзначили ще один позитивний момент.

Лідія Падалка, директор обласного центру зайнятості: «Простежується процес легалізації робочих місць у сфері малого бізнесу. Фізичними особами-підприємцями офіційно прийнято на роботу 1490 громадян проти 882 в першому кварталі 16 року — це на 69% більше. Але це тільки те, що проходить через службу зайнятості, я думаю їх значно більше».

Підтверджують цю інформацію і цифри статистики податківців. Так, збори податків з доходів фізосіб зросли на 140 %, а розмір єдиного соціального внеску, що отримав бюджет, становить 126% до показників аналогічного періоду минулого  року.

Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації: «Пенсійний фонд показує те, що зростання надходжень власних коштів Пенсійного фонду уже відбулось в порівнянні з попередніми датами — це є позитив. Загалом переважно норматив по виплаті не менше 3200, він виконується в області».

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає