П'ятниця, 19 квітня 2024, 21:47
Повна версія сайту
;

Пологового будинку у Сновську вже немає

16:13 30.03.2017    Коментарі 1  
 

20 березня до редакції звернулися медичний колектив акушерсько-гінекологічного відділення Сновської центральної районної лікарні та жителі району, котрі стурбовані ситуацією щодо закриття їхнього пологового відділення. Три акушерки, чотири медсестри та п’ять працівників молодшого персоналу бояться залишитися без роботи.

У письмовому зверненні йдеться: «3 березня 2017 року завідуючий пологового відділення повідомив працівників про те, що з 02.03.2017 року діяльність відділення зупинена. Оскільки немає лікаря-неонатолога, пологи у відділенні приймати категорично заборонено. Керівництво лікарні не цікавить, де будуть народжувати прості люди (в дорозі, вдома), головне - щоб не у відділенні...

...Мине можемо зрозуміти, чому нехтують багаторічну працю медперсоналу, не зважають на думку громадськості. І взагалі. залишити район без акушерської допомоги - це злочин. До того ж не варто забувати про стан доріг, транспорту, відстань до лікарень тощо.

...У місті сформована позитивна думка про пологове відділення. за останні два роки з 263 породіль 39 - не місцеві. Жінки вирішили народжувати у нашому відділенні, бо батат хорошого чули про нього. Наш молодий колектив (14 осіб), що надає якісну акушерську допомогу, очолює висококваліфікований гінеколог Ф.В Леонов.

...Щомісяця на облік стає 10-15 вагітних. Але через незрозумілу позицію деяких лкарів-гінекологів породіль направляють народжувати до сусідньої Корюківки або в Чернігів».

На запитання: «Чи правда, що пологове відділення у Сковську закриють?» головний лікар Сновської районної лікарні Микола Куценко відповів:

- Правда.

- А хто ініціює закриття?


- У нас немає лікаря-неонатолога... Ось скажіть мені, будь-ласка. ви - кореспондент газети, у вашої редакції є ж будівля, прибиральниця, бухгалтер. А кореспондента немає. Газета вийде чи ні?

- У вас тільки проблеми з кадрами?

- Так. Згідно з законом ми но маємо права приймати пологи без лікаря-неонатолога!

- А куди зник лікар?

- Одна пішла в декретну відпустку, у іншого педіатра величезне навантаження. Ось такі справи! Шановна, зрозумійте, не я цього хочу.... Проте, якщо щось станеться, відповідатиму я. як головний лікар, а не санітарка, акушерка чи медсестра. Нещодавно ми відправили народжувати шість жінок до Корюківки та Чернігова. Чотирьом з них зроблено кесарів розтин. Одна породілля наразі у важкому стані.

У нас така ж ситуація з пологовим відділенням. як була у Ічні. Ваша газета про це писала...

- Там пологове не закрили. Неонатолога нібито знайшли...

- А у нас немає. Де його знайти? Я не хочу відповідати за смерть новонароджених та породіль. Якщо санітарки і медсестри відповідатимуть за це - будь-ласка!

Питання закриття пологового відділення назріло давно. з вересня минулого року. Люди звертаються до різних інстанцій, пишуть до газет...

- І коли виноситимуть питання закриття пологового на розгляд сесії райради?

- Сьогодні (розмовляємо 21 березня. - Авт.).

- Колектив пологового відділення стурбований, бо для нього не буде роботи. Людей працевлаштують?

- Ми пропонували їм посади у дитячій консультації. інфекційному відділенні... Але вони не хочуть. Тож. які ще можуть бути до мене запитання?!

Повторюся, склалася така ситуація, коли немає кадрів. Лікарі не від хорошого життя їдуть працювати до тієї ж Польщі чи Англії. У Сновську вже чотири роки не надають медикам житла... Нашу лікарню залишили два рентгенологи, один акушер-гінеколог...

Пологи у Сновській районній лікарні не приймають вже з початку весни. Під час сесії районної ради 21 березня депутати майже одноголосно проголосували за закриття пологового відділення.

Вагітна Анна Закорчевна з села Сновське народжуватиме другу дитину на початку червня.

- Ми живемо у селі, автомобіля у нас немає. - каже жінка. - Якщо, не дай Боже, щось трапиться - мені що. на велосипеді до пологового у Корюківку добиратися? Я першу дитину народжувала у Сновську і другу хочу тут народжувати! У нас дуже хороше пологове і прикро, що його не захотіли зберегти!


Автор: Лариса Галета, "Деснянка" №12 (645) від 23 березня 2017, gorod.cn.ua
Гість порада 2017-03-30 16:54:33

треба терміново звільнити головного лікаря і новий наведе лад