П'ятниця, 19 квітня 2024, 20:35
Повна версія сайту
;

Колишнього суддю Василя Шляхова знову відправлять за грати?

14:20 03.04.2017    Коментарі  
 

17 березня Славутицький міський суд виніс вирок колишньому заступнику голови Ріпкинського районного суду 57-річному Василю Шляхову — п’ять років ув’язнення з позбавленням права займати посади, пов’язані з виконанням розпорядчих функцій, на три роки та з конфіскацією майна. Судове рішення зайняло 43 сторінки.

Це вже другий вирок Шляхову. Перший був скасований вищою інстанцією. Хоча тоді йому дали теж п’ять років тюрми. Там Василь Іванович пробув з 14 листопада 2014 року по 9 квітня 2015. Потім випустили і справу направили на новий розгляд.

Уся ця історія — через хабар 30 тисяч гривень — почалася ще у червні 2013 року. Тоді співробітники облуправління СБУ викрили Шляхова. Зупинили автомобіль «Ford C-max Trend», в якому знайшли 100 гривень з першої частини хабара та 14500 гривень — з другої. Гроші через адвоката передав сільський голова Грабівки Ріпкинського району Олександр Свистун. Проти нього прокуратурою була відкрита кримінальна справа. Його звинуватили у розтраті державних коштів на суму 18027 гривень, бо підписав акти виконаних робіт, які насправді не були виконані. Також він обвинувачувався в тому, що не виконував рішення Ріпкинського суду про стягнення з нього тих коштів. Коли провадження дійшло до суду, Свистун заявив відвід Шляхову, бо той раніше вже його судив. Та у відводі було відмовлено.

Сільський голова себе винним не вважав і вирішив через адвоката з’ясувати, чи можливий лояльний вирок. Назвав і суму — сім тисяч гривень. Та коли суддя почув про такі гроші, сказав: «О, ні». Бо Свистун ще не сплатив 18 тисяч гривень за перший вирок, а за невиконання судового рішення йому ще «світить» штраф 17 тисяч гривень. У сумі це 35 тисяч гривень. Тому суддя поставив умову сплатити йому 30 тисяч гривень. За це він призначить лояльну міру покарання. Але при цьому не гарантував, що Апеляційний суд залишить вирок без змін.

Сільський голова не готовий був заплатити 30 тисяч гривень, бо не мав стільки грошей. Тому пішов до СБУ і написав заяву. Там гроші дали, номери купюр переписали. Першу частину, 100 купюр по 100 гривень, Свистун передав через Борщака. Згодом і другу — 20 тисяч.

Суддя сам приїхав за грошима додому до адвоката. Перший раз попросив покласти гроші йому в авто під килим біля сидіння. За другою частиною Шляхов приїхав пізніше. Сказав, щоб адвокат сам поклав гроші йому у чорний портфель. Той так і зробив. Портфель поклав у машину Шляхова на заднє сидіння. За посередництво Борщаку лишилося чотири тисячі гривень. Після того, як Шляхов поїхав, адвокату зателефонував його пасинок і сказав, що суддю затримали. Борщак узяв «свої» чотири тисячі гривень, відніс і сховав у курник. Там їх і знайшли співробітники СБУ.

Про гроші з першого «траншу» суддя сказав, що знайшов їх на вулиці, коли вигулював собаку. Про гроші в портфелі — їх підкинули замість планшета, який він просив. І справа проти нього — через його принциповість. Наводив багато аргументів. Та вони не розжалобили суддю Наталію Теремецьку.

Тепер у Шляхова надія на Апеляційну і касаційну інстанції, а інакше — назад на зону. Конфіскації підлягають два авто: «ВАЗ-21011» та «Ford C-max Trend». Чи заберуть їх, стане відомо після оскарження вироку. Поки що на них накладений арешт.


Автор: Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №13 (1612), 30 березня 2017 року, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає