П'ятниця, 29 березня 2024, 16:31
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині вшанують пам'ять жертв Великого терору

09:37 14.04.2017    Коментарі  
 

На виконання Указу Президента України та з метою гідного вшанування пам’яті жертв Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років, донесення до українського суспільства та світової спільноти об'єктивної інформації про злочини, вчинені у XX столітті комуністичним тоталітарним режимом на території України, а також сприяння утвердженню в суспільстві ідеалів гуманізму, Чернігівською обласною державною адміністрацією розроблено відповідний план заходів.

Вже традиційно у День пам’яті жертв політичних репресій (21 травня) біля Пам’ятного знаку на території Халявинської сільської ради Чернігівського району відбудеться обласний жалобний захід. Також скорботні мітинги, покладання траурних вінків до пам’ятників, пам’ятних знаків заплановані в місцях поховання жертв політичних репресій у населених пунктах області.

У травні до 80-их роковин Великого терору в Державному архіві області експонуватиметься тематична фотодокументальна виставка.

Окрім цього, відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Репресовані освітяни Чернігівщини». Чернігівський обласний пошуковий науково-редакційний центр презентує свій черговий доробок — шосту книгу науково-документальної серії «Реабілітовані історією».

Для відвідувачів закладів культури області працюватимуть тематичні виставки фотодокументальних матеріалів та друкованої продукції. Так, зокрема, в музеї-заповіднику П. Куліша «Ганнина Пустинь» запропонують ознайомитися з експонатами фотовиставки «Устами Бога мовить кров» (травень-червень), у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. М. Коцюбинського – з експонатами виставки бібліотечних матеріалів «Письменники Розстріляного Відродження» (травень).

Читачі обласної бібліотеки для юнацтва матимуть можливість переглянути виставку-реквієм «Приречені на сталінську голгофу». Книжково-ілюстративну виставку-попередження під назвою «Забуттю не підлягає» представлять у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка.

До речі, в музеях та бібліотеках області наразі продовжується робота зі створення нових та оновлення існуючих тематичних експозицій.

До вивчення теми політичних репресій в Україні будуть залучені учні та студенти навчальних закладах. За їх участю відбудуться тематичні інформаційні, навчально-виховні, культурно-мистецькі заходи, перегляд кінофільмів, документальних фільмів, присвячених тематиці політичних репресій в Україні.

Більш детальні анонси заходів у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років публікуватимуться згодом у відповідній рубриці на сайті облдержадміністрації.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає