Вівторок, 21 травня 2024, 11:46
Повна версія сайту
;

Посміхаємося і махаємо: в Чернігові ремонтують перехід. Але без тендеру

10:48 20.04.2017    Коментарі 2  
 

Чернігівська міська влада вкотре демонструє вміння обходити систему публічних державних закупівель «Прозорро».

Про систематичні зловживання чернігівської влади в системі закупівель писали вже неодноразово, це і будівництво фонтанів і скандали довкола дискримінаційних тендерних умов  місцевого управління освіти і асфальтні підряди для пов’язаних з мером фірм.

Останній приклад – це реконструкція переходу біля готелю «Україна» на перетині двох головних проспектів міста Миру та Перемоги.

Банальна схема

Гучно розпіарена реконструкція проводиться в обхід конкурсного підходу при виборі підрядника.

Схема банальна та традиційна – розбиття вартості робіт на частини так щоб  суми окремих складових були меншими ніж визначений законодавством  мінімум. В такому випадку замовник обирає підрядника без конкурсу.

 Загальна сума робіт по реконструкції переходу становить близько п’яти мільйонів гривень. Про це неодноразово заявляли чиновники міської ради різних рівнів.

В той же час в міському бюджеті на 2017 рік дійсно заплановано реконструкція переходу в двох майже ідентичних статтях витрат.

Перша має назву «Реконструкція сходів підземного переходу на перехресті проспекту Миру та проспекту Перемоги в м. Чернігові». На яку виділено 1 млн. 498 тисяч грн.

Друга стаття витрат має майже ідентичну назву Реконструкція  підземного переходу на перехресті проспекту Миру та проспекту Перемоги в м. Чернігові». На суму 3 млн. 402 тисячі грн.

Згідно законодавства допороговими вважаються такі закупівлі, загальна запланована сума яких складає менше ніж:

◦ 200 тисяч гривень для товарів;

◦ 1,5 мільйони гривень  для робіт та послуг.

Як бачимо, перша сума реконструкції сходів переходу (1 млн. 498 тисяч грн.) передбачена бюджетом всього на дві тисячі гривень менша від необхідного мінімуму для проведення тендеру. Чи варто говорити, що це було зроблено свідомо – для уникнення проведення відкритого конкурсу.

Очевидно, що це позиція не лише виконавчих органів влади на чолі з міським головою Владиславом Атрошенком, але й депутатського корпусу. Адже  депутати,  коли затверджували бюджет бачили, що сума робіт по реконструкції центрального переходу міста   розбита на дві частини. Тобто більшість депутатського корпусу свідомо підтримує схему уникнення проведення тендерних процедур.

Потрібний підрядник

В результаті замовник реконструкції від влади  Управління капітального будівництва Чернігівської міської ради підписало договір на реконструкцію сходів підземного переходу з ТОВ «УТБ-Інжинірінг» на суму 1 414 352 грн.

І хоча договір підписаний 11 квітня, роботи виконавець почав ще у березні, про що неодноразово звітували чиновники міської ради.

Тай й сам договір виглядає дивним – підписаний у квітні передбачає виконання робіт у березні.

 Відзначимо, що чернігівська влада в 2016 році не одноразово вибирила саме цього підрядника зі Славутича  для виконання будівельних робіт, договори за якими укладалися  поза конкурсом.

Це, наприклад,  благоустрій водойми для протипожежного водопостачання в районі вул.Масанівська, послуги по завезенню та розплануванню піску на міському пляжі «Золотий берег», Капітальний ремонт багатоповерхового будинку, за адресою м.Чернігів, вул. Володимира Шевчука та інші.

В міській раді пояснюють розбиття реконструкції переходу складністю робіт.  Мовляв, спочатку перемонтують сходи, а проект реконструкції всієї  підземки ще в стадії розробки.

 Олександр Ломако, заступник Чернігівського міського голови: «Сама підземка всередині – там важливе питання комунікацій, бо ніхто не знає, які там є комунікації. Треба знімати частину асфальту з боку парку, подивитись – бо там і урядова лінія, і все, що тільки можна. Тільки після цього буде зрозумілий об’єм робіт всередині. Цей проект в стадії розробки, ми до нього не приступили ще, але в цьому році зробимо. Там будуть і торгівельні площі, і перекладена плитка, освітлення зроблене – це має бути сучасний перехід»,

 Згідно договору з ТОВ «УТБ-Інжинірінг» ремонтні роботи по сходам мають бути завершені в червні 2017. Після цього, очевидно,  мають приступити до другого етапу реконструкції на що в бюджеті передбачено 3,4 млн грн.

Яким буде цей проект поки невідомо. За усталеною практикою місцевої влади, нас скоріше очікують зміни до бюджету. І зовсім не буде дивно, якщо і цю суму (3,4 млн.) знову розіб’ють на частини щоб не проводити тендер – одні потрібні фірми будуть плитку класти, інші освітлення робити, а треті торгівельні бутіки монтувати. І все це знову влада пояснить необхідністю швидкого виконання робіт. Скажуть, наприклад, що необхідно до кінця року все закінчити, а якщо проводити тендери, то не встигнемо. 


Автор: Павло Пущенко для Чернігівщина: події і коментарі
Гість горожанин 2017-04-20 15:02:31

Золотобатонный мер продолжает красть в своем стиле то есть не стесняясь

Гість лариса 2017-04-24 11:49:05

Хорошее журналисткое расследование