Субота, 20 квітня 2024, 08:38
Повна версія сайту
;

Зберігати ресурси вчилися чернігівські студенти

08:03 25.04.2017    Коментарі  
 

Студенти технологічного університету мали змогу долучитися до обговорення особливостей використання ресурсів. 24 квітня Громадянська мережа ОПОРА провела інформаційну зустріч «Енергоефективність та екологія: як використовувати ресурси, щоб не нашкодити планеті».

«Використання ресурсів – актуальна проблема, адже від того, як ми споживаємо сьогодні, залежатиме, скільки ресурсів матимемо завтра. Правила поведінки вдома мають знати всі мешканці будинку, й дорослі, і малі. Саме тому студенти, які починають жити окремо, і ті, хто проживає з батьками, повинні володіти інформацією та знати, як вони впливають на навколишнє середовище. Наприклад, не всі розуміють, що через несправний туалетний бачок «зникає» аж до 2 000 літрів води. Натомість, якщо кожен буде слідкувати за тим, як ефективніше використати ресурси, ми не тільки будемо їх зберігати, а й платитимемо менше за комунальні послуги», – розповіла місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталя Висіканець.

Учасники зустрічі детально обговорили шляхи економії ресурсів у побуті. Серед цікавих порад представники ОПОРИ назвали ущільнення вікон та заміну дверей в під’їзді, завдяки чому безпосередньо у квартирах температура підвищується майже на 2-3 градуси. Крім того, організатори радили простежити, щоб усі шпарини були ліквідовані, оскільки це може призводити до втрати тепла навіть після заміни склопакетів.

Під час дискусії пролунало багато корисних порад, як зберегти тепло у приміщенні:

  • використовувати короткі штори або жалюзі;
  • щільно закривати вікна та двері;
  • провітрювати кімнату декілька хвилин з повністю відкритими вікнами.

Студенти також дізналися, чому важливий лічильник: він рахує, скільки витрачено будинком чи конкретною квартирою опалення, і це дозволяє контролювати споживання, а отже – за потреби зменшувати рахунки.

Як пам’ятку учасники отримали матеріали з детальними порадами щодо управління житлом, підготовлені в рамкам Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».


Автор: Марія Стронська
Коментарів ще немає