Четвер, 28 березня 2024, 14:55
Повна версія сайту
;

У Чернігові вшанували пам'ять Коцюбинського

16:03 25.04.2017    Коментарі  
 

25 квітня минає 104 річниця з дня смерті видатного митця-модерніста, майстра високого художнього слова та великого естета Михайла Михайловича Коцюбинського.

Традиційно біля поховання великого українського Сонцепоклонника та його дружини на стародавніх Болдиних горах зібралися представники влади та громади, шанувальники творчості письменника. Віддаючи данину шани і поваги світлій пам’яті митця, який 15 надзвичайно плідних років життя провів саме у місті над Десною, учасники мітингу-реквієму поклали квіти на могили подружжя Коцюбинських.

Заупокійну літію за видатним майстром слова відправив настоятель храму Святих Великомучеників Михайла і Федора, протоієрей, отець Олег (Сіренко).

Перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, говорячи про творчу спадщину Михайла Коцюбинського, наголосив, що саме на Чернігівщині з-під його пера вийшли всесвітньовідомі твори: «Intermezzo», «Цвіт яблуні», «Дорогою ціною», «Хвала життю», «Fatamorgana», «Тіні забутих предків», які без перебільшення є видатним і неповторним явищем в історії української культури.

Валентин Мельничук зауважив, що багато проблем, які підіймав художник слова більше століття тому, залишаються актуальними і длясучасного українського суспільства. Тому, за словами промовця, щоб краще орієнтуватися у сьогоденні, слід частіше звертатися до класиків, чий безцінний досвід і мудрі поради не втрачають своєї важливості і нині.

Перший заступник голови обласної ради також відзначив діяльність літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського, який під керівництвом нащадка класика української літератури, справжнього патріота і мужнього воїна Ігоря Коцюбинського продовжує славні традиції, започатковані класиком, і сьогодні відіграє провідну роль у духовному відродженні громади Чернігівщини, згуртовуючи творчу інтелігенцію Придесення.

Заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова зауважила, що своїми творами Михайло Коцюбинський звеличив українську мову, зумів передати мрії і сподівання свого народу, у світле майбутнє якого він твердо вірив.

У свою чергу, Ігор Коцюбинський висловив слова вдячності усім, хто прийшов вклонитись таланту видатного письменника та вшанувати його світлу пам’ять.

На багатогранності таланту знаменитого українського Сонцепоклонника, який глибиною своїх оповідань, повістей та новел значно випередив свій час, наголосила письменниця, голова обласної організації Національної спілки письменників України Ганна Арсенич-Баран


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає