П'ятниця, 19 квітня 2024, 18:39
Повна версія сайту
;

Поліція закликає до обережності власників банківських карток

14:51 04.05.2017    Коментарі  
 

Попри те, що українцям відомо про більшість схем, які використовують сучасні шахраї, в критичній ситуації вони готові надати конфіденційну інформацію зловмисникам чи навіть власноруч віддати гроші.

Річ у тім, що шахраї будують свої махінації переважно на довірі чи необізнаності українців. Мешканці Чернігівської області доволі часто потрапляють на гачок зловмисників, які не гребують ні літніми пенсіонерами, ні самотніми людьми. Так, за вихідні дні в області було скоєно низку подібних злочинів.

Лише за один день до поліції звернулося четверо громадян, які потрапили в пастку шахраїв. В одних випадках вони входили в довіру до літніх людей по телефону, в інших – зустрічалися особисто.

Двом літнім чернігівкам зателефонував чоловік, який представився працівником державного банку, щоб уточнити реквізити картки, але насправді то був злодій, який зняв з рахунків потерпілих кілька тисяч гривень та зник. Ще один чоловік у Ріпках планував придбати автозапчастин на 2700 гривень, перерахував гроші на картку продавця і вже тиждень чекає на товар.

Кожен українець вважає, що він ніколи не потрапить під вплив злочинців, однак до поліції ледь не щодня звертаються ошукані мешканці області з проханням допомогти.

Отже, розкажіть своїм дітям, батькам та друзям, як не потрапити на гачок шахраїв!

1.           Ніколи й нікому не повідомляти ПІН-код.

2.           Не довіряти картку третім особам, не залишати її без нагляду, не записувати ПІН-код на самій картці.

3.           Обов'язково залишати зразок свого підпису на зворотному боці картки відразу ж після її отримання.

4.           Перевіряти, чи все було взято з банкомату. Після завершення операції в утримувача повинні залишитися картка, гроші і виписка про здійснену операцію. Якщо чогось не вистачає, а банкомат не повідомив жодної додаткової інформації, то зверніться безпосередньо в банк.

5.           Негайно повідомляти банк про втрату або крадіжку платіжної картки.

6.           Не залишати дані про себе і свою картку на інтернет-сайтах ні в оголошеннях, ні при розрахунках.

7.           Підключіть послугу sms-банкінгу, щоб банк надсилав звіти про всі операції по рахунку та встановіть ліміт зняття готівки з картки: добовий і на кожну операцію.

8.           Не використовувати для оплати в інтернеті карти, на яких постійно знаходяться великі суми грошей. Краще завести для таких цілей окрему карту для інтернету і переводити туди рівно стільки грошей, скільки потрібно для оплати покупки, прямо перед її здійсненням.

9.           Працівники банків знають про вас усю необхідну інформацію і ніколи не уточнюють її в телефонному режимі. Всі банківські операції потрібно робити безпосередньо у відділенні установи.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає