П'ятниця, 19 квітня 2024, 19:04
Повна версія сайту
;

Як відзначатимуть травневі пам’ятні дати у Чернігові?

15:56 05.05.2017    Коментарі  
 

Лише за офіційно підтвердженими даними, тільки Чернігівщина у боях Другої світової війни втратила 134 тисячі чоловік. І ця цифра далеко не повна, бо достеменно відомо, що радянська армія майже на чверть складалася з українців. Тож, якщо згадати про мільйонні втрати Радянського Союзу у війні, то цифри українських втрат видаються вражаючими. Саме тому й маємо більше приводів згадувати, аніж святкувати. Аби таке лихо не сталося знову, маємо примиритися.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в області: «Тільки в незалежній Україні ще до того, як думали про те, що буде День пам’яті і примирення, це було тільки серед істориків, серед громадськості, серед правозахисників тоді, в 90-ті роки. Саме в 1997 році в Чернігові було відновлене Німецьке кладовище, де було поховано 288 військовополонених німців, які загинули в 43-47рр. Пам’ять і примирення…»

Саме тому громадська організація «Центр Апельсин» разом з волонтерами Корпусу Миру США запрошують чернігівців долучитися до пам’ятних заходів. Восьмого травня о 9-й зустрітися біля Меморіалу жертвам Другої світової на Подусівці, аби вшанувати пам’ять загиблих.

Станіслав Тавлуй, заступник голови ГО «Центр Апельсин»: «Потім ми поїдемо, у нас буде чотири ще локації, окрім того меморіалу: ми поїдемо ще в Березовий рів в Кривулівщину, там найбільше поховання жертв, і також там є Німецьке кладовище. Ми хочемо там покласти квіти та вінки. Прибрати хочемо, рукавички вже закупив сьогодні».

Після пам’ятних заходів чернігівців на відверту розмову про український вимір Другої світової війни запрошує військово-історичний відділ Чернігівського історичного музею. Вже сьогодні відомо, що мова піде не лише про ту ціну, яку людськими життями заплатила Україна за перемогу над нацизмом, йтиметься і про так звану «Чорну піхоту».

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в області: «Знання історії, знання Другої світової війни дає нам розуміння не тільки жахів, але й те, що наш народ непереборний. Чернігівська область одна з найперших в Україні постраждала від того, що, коли прийшли радянські війська, то місцеві жителі — чоловіки від 16-ти до 50 років без врахування стану здоров’я, їх мобілізували і … Часто-густо кидали просто в бій без форми, їх так і називали — «чорносвитники», «чорнопіджачники». Людей кидали, причому кидали як? Одна гвинтівка на три чи на п’ять чи на десять чоловік».

Окрім того в роботі круглого столу візьме участь і волонтер Корпусу Миру Омар Бартос, який відкриє ще одну цікаву сторінку військової історії.

Омар Бартос, волонтер Корпусу Миру США: «В понеділок на круглому столі я буду говорити  про три американські авіабази в Україні під час Другої світової війни. Ці бази були розташовані в містах: Пирятин, Миргород і Полтава».

А вже дев’ятого травня чернігівців запрошують на Алею Героїв, де працюватиме виставка Єдиного волонтерського центру «Пам’ять міцніє зв’язком поколінь», а також відбудеться концерт гітарної музики та відкритий перегляд циклу документальних фільмів.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає